Sosyal devlet anlayışının bir ilkesi olarak engellilere hayatlarına devam edebilmek için yapması gereken harcamaları karşılaması adına verilen engelli maaşı 2019 yılında zamlandı. Engelli maaşı her ay yapılan evde bakım ödemesi ve üç ayda bir ödenen yardım olmak üzere iki farklı şekildedir.
Bu kapsamda her ay ödenen bakım maaşı 1305 TL, her üç ayda bir verilen yardım ödemesi ise 1269 TL'dir. İki farklı ödemeyi de alan engelliler yıl içerisinde ortalama 21 bin TL kadar sosyal yardıma sahip olmaktadır. Toplamda 3 ana şartın sağlanması halinde verilen engelli maaşının alınabilmesi için bazı prosedürlerin yerine getirilmesi gerekmektedir.
Kimler Engelli Maaşı Alabilir?
Engelli maaşı almak isteyen kişilerin:
- Gelir kriterine uygun olması,
- Bakıma muhtaç olduğunu ispatlayabilmesi,
- Ağır engelli olduğunu belirten sağlık kurulu raporunu ibraz edebilmesi gerekmektedir.
Gelir sınırı şartı haneye giren gelir üzerinden hesaplanarak belirleniyor. Kanuna göre bakım maaşı alabilmek için 4 kişilik bir aile ayda 4876 TL'den az para kazanıyorsa kişi başı sınır olan 1219 TL'den daha az gelir elde edildiği için kriter yerine getiriliyor. Bu kriteri sağlayıp sağlamadığınızı tespit etmek için yapmanız gereken tek şey evinize giren toplam parayı evdeki kişi sayısına bölmek. Eğer sonuç 1219 TL'den azsa gelir kriteri yerine getiriliyor demektir.
Engelli aylığı ise kaymakamlıklardaki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı üzerinden veriliyor. SYDV ise gelir kriterini 607 TL olarak güncellemiştir. Dolayısıyla engelli aylığı yani ikinci ödemeye başvurmak için eve giren geliri kişi sayısına böldüğünüzde 607 TL'den düşük bir sayının ortaya çıkması gerekmektedir.
Bakıma muhtaç olunduğunun ispatlanabilmesi için yeme, içme, tuvalet ya da banyo gibi temel ihtiyaçların yerine getirilemediğinin tam teşekküllü bir hastaneden alınan rapora dayandırılması ve % 50'den yüksek ağır engelli olunması gerekmektedir.