Demokrasi ile yönetilen ülkelerde milletvekilleri halkın bir temsilcisi olmakla birlikte hükümetin yapmayı düşündüğü faaliyetlerin gerçekleşmesine onay ya da ret verme yetkisini de halktan alan bir görev tanımına sahiptir. Ülkemizde anayasaya göre 25 yaşını geçen her birey diğer şartları da sağlamakla birlikte milletvekili olma hakkına sahiptir. Bu kapsamda birçok kişi de bu meslek grubunun almış olduğu maaşları merak etmekte olup ülkemizde milletvekili maaşları en yüksek kamu memuru maaşları esas alınarak hesaplanmaktadır. 2019 yılına ilişkin maaş detayları ise haberin devamında yer almaktadır.

Milletvekili Hakları Nelerdir?

Milletvekili olan bireyler hem memur hem de kendi özel özlük haklarına sahip olmakla birlikte özel haklardan bazıları ise şunlardır. Ülkemizde milletvekili yakınlarının vefat etmesi durumunda yakınlarına 12 ay süre ile yardım ödemesi yapılmaktadır. Bunun yanı sıra görev yaptığı süre içerisinde kırmızı pasaporta sahiptir. Ayrıca kamu kurum ve kuruluşlarına ait olan sosyal tesis ve diğer olanaklardan ücretsiz yararlanabilmektedir. Son olarak ise yolluk ve yevmiye ödemesi de alabilmektedir.

2019 Temmuz Milletvekili Maaşı Nedir?

En yüksek devlet memuru maaşına göre hesaplanan milletvekili maaşları da enflasyon oranına göre zam, fark ve diğer memur haklarından yararlanmaktadır. Bu kapsamda 2019 yılı içerisinde Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenen milletvekili maaşı 22.200 ₺ olarak hesaplanmış olmakla birlikte temmuz zammı ile maaşlarda yüzde 6,01 oranında zam yapılmıştır. Bunun yanı sıra emekli milletvekillerine ise 13.410 ₺ maaş ödemesi yapılmaktadır.