Yaz aylarının da gelmesi ile birliktealım ilanlarında sıklıkla rastlanılan meslek gruplarından biri de arkeologlar olmuştur. Bu noktada arkeolog olmak isteyen, alım ilanlarına başvuruda bulunmak isteyen binlerce kişinin merak ettiği konular arasında nasıl arkeolog olunur, istihdam olanakları nelerdir, ne kadar maaş ödenmektedir gibi birtakım sorular yer almakta olup merak edilen bu konulara ilişkin detaylar ise haberin devamında yer almaktadır.
Arkeolog Nasıl Olunur?
Arkeolog olmak isteyenlerin ilk olarak üniversitelerin Fen ve Edebiyat Fakültelerine bağlı olan 4 yıllık Arkeoloji bölümlerinden ya da eş değer bölümlerinden mezun olmaları gerekmektedir. Bu noktada arkeolog unvanını alan adaylar genel itibari ile kamu kurumlarına bağlı projelerde, kurumlarda istihdam edilmektedir. Özel sektörde ise ülkemizde iş olanakları oldukça kısıtlı olup yurt dışında ise daha fazla olanak vardır.
Arkeolog mesleğini yapacak olan bireylerde ayrıca, açık alanda ve arazide çalışacak sağlık şartlarını taşımak, ekip yönetecek niteliklere sahip olmak, sabırlı ve disiplinli olmak, iletişim becerileri kuvvetli olmak gibi birtakım öz niteliklere de sahip olması gerekmektedir.
Arkeologlar, genel olarak ülkemizde başta Turizm Bakanlığı olmak üzere belediyeler ve bazı kamu kurumları tarafından KPSS puanına göre istihdam edilmekte ya da projelerde KPSS şartı olmadan geçici bir süre görev alabilmektedir.
Arkeologlar Ne Yapar?
Arkeologların görev tanımına bakıldığında, binaların ve tarihi yapıların uygun ortamda korunmasını sağlamak, korunmasına yönelik çalışmalar yürütmek, kazı ekiplerini yönetmek, arkeolojik yapıların ve kazı sonucunda elde edilen eserlerin, kalıntıların korunmasını sağlamak, kalıntıları ve bulguları yönteme göre temizlemek, şehir planlamasının tarihi yapılar göre planlanmasına yardım etmek, makale ve rapor düzenlemek, tarihi eser ve kalıntı aramak gibi birtakım görevler yer almaktadır.
2020 Arkeolog Maaşları
2020 yılı itibari ile arkeolog olarak kamu kurumlarında görev yapan personele ödenen maaş tutarı yaklaşık olarak 3 bin 900 TL’den 4 bin TL arasında yer almaktadır. Ayrıca proje bazında çalışmalarda ise bu tutar daha yüksek olabilmekte olup maaşların ise diğer geçim indirimi, derece ve benzeri durumlara bağlı olarak kamuda 4 bin TL’nin üzerinde olduğunu söylemek mümkündür.