Eczanelerde çalışan ve popüler meslekler arasında yer alan eczacılar, özel ve kamu sektöründe çalışabilmektedir. Özellikle en merak edilen konular arasında devlette ve özel sektörde maaşlar ne kadardır, eczacıların çalışma şartları nelerdir, istihdam olanakları nelerdir gibi sorular yer almaktadır. 2020 yılı itibari ile eczacıların ortalama maaş bilgileri ve mesleğe ilişkin diğer detaylar ise haberimizin devamında yer almaktadır.

Eczacı Nasıl Olunur?

Eczacı olmak isteyen adayların ilk olarak üniversitelerin eczacılık fakültelerinin 5 yıllık bölümlerinden mezun olmaları gerekmektedir. Genel olarak kendi iş yerlerin açan sağlık girişimcisi olarak bilinen eczacılar, en çok kazanan meslek grupları arasında yer almaktadır. Özellikle devlet ya da eczanelere bağlı olarak da istihdam olanağına sahip olan eczacılar kamuda görev almak için KPSS sınavına girerek, açılan ilanlara başvuru yapmak sureti ile istihdam edilmektedir.

Eczacı Çalışma Şartları

Diğer sağlık personelleri gibi eczacıların da çalışma şartları zor olmakla birlikte özellikle iş yükünün fazla olması sebebi ile çok personel çalıştırıldığı görülmektedir. Genel olarak haftanın 6 günü açık olan eczaneler pazar günleri kapalı olabilir. Buna ek olarak ise nöbetçi eczane seçildiklerinde gece nöbetine kaldıkları da görülmektedir. Kamu kurumların çalışan personellerin ise mesai saatleri 8 ile 5 arasında yer almaktadır.

Özel Sektörde Eczacı Maaşları

Özel sektörde başka bir eczacının yanında ya da farklı sağlık kurumlarında istihdam edilen personele ödenen maaşlar genelde düşük olmakla birlikte 2020 yılı itibari ile 2 bin 500 TL ile 3 bin 500 TL arasında maaş almaktadır. Kendi iş yerlerini kurumaları durumunda ise maaşların en az 6 ile 7 bin olarak alındığı görülmektedir. Eczanenin yeri ve diğer şartlara bağlı olarak aylık 10 bin ile 20 bin arasında kazanan eczacılar da vardır.

Kamuda Eczacı Maaşları

Kamu kurumlarında istihdam edilen personele ödenen maaşlar derece ve hizmet yılına göre değişmekle birlikte en az 4 bin 500 TL mesleğe giren bir adaya ödenirken derecenin artmasına bağlı olarak 6 bin ile 8 bin arasında alındığı görülmektedir. SGK bünyesinde çalışan eczacılar ise 8 bin ile 11 bin TL arasında maaş alabilmektedir.