Dijital sektörün ve teknolojinin ilerlemesi ile birlikte günümüz meslekleri de şekil değiştiriyor. Bu noktada özellikle dünyada olduğu kadar ülkemizde de en popüler meslekler arasında yazılımcı, programcı ve çözümleyici gibi meslekler yerini almıştır. Günümüzde en çok istihdam alanı bulan bilişim sektörü mesleklerinden olan programcılık ve çözümleyicillik ise en çok merak edilen mesleklerden olmaktadır. Adaylar nasıl programcı olunur, ne kadar maaş alınmaktadır gibi konuları merak etmekte olup detaylar haberimizin devamında yer almaktadır.
Programcı ve Çözümleyici Nasıl Olunur?
Kamuda istihdam edilen çözümleyici kadrosu için adayların üniversitelerin fizik, matematik, elektrik, elektronik ve bilgisayar ile ilgili mühendislik bölümleri ya da MEB onaylı sertifikası olanlardan en az iki programlama belgesine sahip olanlar, İngilizce bilmeleri şartı ile bu kadrolara başvuru yapabilmekte ve çözümleyici olabilmektedir.
Programcı olmak için ise bilgisayar programcılığı ve benzer 4 yıllık fakültelerden ya da 2 yıllık yüksekokullardan mezun olmak veya bakanlık tarafından onaylanan kurslardan sertifika almak gerekmektedir.
Yazılımcı Programcı Farkı
Günümüzde sıklıkla duyulan meslek gruplarından olan programcı ve yazılımcı meslek grupları aslında farklı işlevleri yerine getirmekte olup programcılar ortaya bir program ve fiziki, sanal bir ortam sunmakta, yazılımcılar tarafından üretilen kodlar ile bunları ortaya koymaktadır. Yazılımcılar ise kullanılacak kodların ortaya çıkmasından farklı süreçlere programcılardan farklı bir görevi üstelenirler.
2020 Programcı ve Çözümleyici Maaşları
Kamu kurumlarında istihdam edilen çözümleyici ve programcılar diğer lisansiyerler olarak görev yapmakta olup aldıkları maaşlar da ortalama benzerdir. Bu noktada yeni mezun olan ve işe başlayanlara 2020 yılı itibari ile 3 bin 340 TL ödenirken, 25 hizmet yılına sahip olması durumunda ise 3 bin 817 TL’ye kadar ödeme yapılmaktadır.