Birçok kişinin merak ettiği ve nasıl olunur dediği meslek grupları arasında gazetecilik de yer almaktadır. Son zamanların sevilen ve birçok kişi tarafından tercih edilen alanlarından olan gazetecilik mesleğine olan ilginin yanı sıra bu meslek grubunda çalışan gazetecilerin ne kadar maaş aldıkları, çalışma şartlarının ne olduğu başta olmak üzere birçok konu merak edilmekte olup konu ile ilgili olarak merak edilenlere ilişkin bilgiler haberimizin devamında yer almaktadır.
Gazeteci Nasıl Olunur?
Gazetecilik mesleğini yerine getirmek isteyen bireylerin birkaç adımı yerine getirmesi ve izlemesi gerekmekte olup bunlar arasında gazeteciğin alaylı ya da mektepli yani hem ilgili alandaki okullarda mezun olarak ya da deneyim ve tecrübe ile içre edildiğinin bilinmesidir. Bu noktada gazetecilik mesleğine medya kurumları bünyesinde işe girerek daha sonra yükselmek sureti ile içre edilmesi mümkün olabildiği gibi üniversitelerin 4 yıllık gazetecilik, radyo televizyon ya da televizyon ve sinemacılık ve ilgili bölümlerinden mezun olarak da icra etmek mümkündür.
Gazetecilerin Çalışma Şartları
Çalışma şartları zor olan mesleklerden biri de gazeteciliktir. 953 sayılı Basın İş Kanunu’yla belirlenen gazetecilerin çalışma saatleri, haftalık 45 saat olarak belirlenmiştir. Fakat meslek boyunca gece ya da gündüz devreleri ile 8 saat mesai yapabilmektedir. Genellikle akşam 8’den sabah 6’ya kadarki süre gece devriyesi olarak ifade edilmektedir. Ayrıca gazetecilerin iş gereği sıklıkla seyahat ettiğini söylemek de mümkündür.
2020 Gazeteci Maaşları
Genel itibari ile özel sektör medya kuruluşları bünyesinde görev alan gazeteciler, kimi zaman da kamu kurumlarının, devlet televizyonlarının basın yayın bölümlerinde istihdam edilebilmektedir. Sektör itibari ile meslekten ortalama kazanç asgari ücret düzeyinde olmakla birlikte en az ise 2 bin 300 TL civarında yer almaktadır. Maaş seviyesi dil bilme, seyahat kısıt olup olmama, tecrübe ve deneyim gibi birtakım unsurlara bağlı olarak artış gösterebilmektedir.
Ülkemizde de TRT bünyesinde görev alan gazetecilere ödenen maaş haber ya da program başına yapılmakta olup buna göre bin 300 TL’den 2 bin 500 TL’ye göre deşen tutarlarda maaş ödemesi yapılmaktadır.