Maaşlar

2020 Kamuda İç Denetçi Maaşları

2020 zamlı kamu İç denetçi maaşları ne kadar oldu ? Kamu iç denetçi olma şartları nelerdir ? Kamu iç denetçi çalışma koşulları ve detayları nelerdir ?

Abone Ol

5018 sayılı kanundan sonra önem kazanan kamu meslekleri arasında yer alan İç Denetçilik özellikle Bakanlıklar ve kamu kurumlarının kamu kaynaklarını verimli ve etkin kullanılıp kullanmadığını bu kurumlar bünyesinde denetlemekte olup günümüzde de en çok merak edilen meslekler arasında yer alıyor. Özellikle kamuda iç denetçi ne iş yapar, iç denetçi olmak için hangi şartların sağlanması gerekiyor, kamuda iç denetçilere ödenen maaş tutarı ne kadar gibi sorular bu kapsamda en merak edilen konular arasında yer almakta olup ilgili konu hakkında detaylar haberimizin devamında yer almaktadır.

İç Denetçi Kimdir, Ne İş Yapar?

İç denetçiler kamu kurumları başta olmak üzere aynı zamanda belediyeler ve özel kurumlarda da görev alan, kamu kurumlarının ya da firmaların faaliyetlerinin verimliliğini kontrol etmek denetlemek ve bu faaliyetlerin iyileştirilmesi adına çalışmalar yapan personeli ifade etmektedir. Bu noktada iç denetçilerin görev tanımları arasında şunlar yer almaktadır.

Kamu idarelerinin ihtiyaçları göz önüne alınarak nesnel risk analizlerine dayanak kamu idarelerinin yönetim ve kontrol yapılarını değerlendirmek, harcama sonrasında yasaya uygunluk kontrolünü yapmak, denetim çerçevesinde iyileştirmeye yönelik önerilerde bulunmak, kamu idaresi tarafından üretilen değerin bilgilerin doğruluğunu denetlemek, kaynakların etkin ve verimli kullanılması için öneride bulunmak ve denetim yapmak, performans göstergelerini rapor olarak üst mercilere sunmak, suç teşkil eden durumları üstelerine bildirmek.

İç Denetçi Nasıl Olunur?

Kamuda iç denetçi olmak için 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde belirtilen şartların sağlaması, Kurul tarafından belirlenen alanlarda en az dört yıl süreli eğitim veren yükseköğretim kurumlarından mezun olmak, ilgili mesleklerde belirtilen süre zarfında çalışmış olma şartını yerine getirmek ve iç denetçi adayı eğitimi sonucunda yapılan yazılı sınavda başarılı olanlara, aldıkları puanı gösteren ve üç yılda bir (A-1) düzeyinden (A-4) düzeyine kadar derecelendirilen (A) dereceli iç denetçi sertifikası almak şartlarını yerine getirmeleri gerekmektedir.

2020 Kamu İç Denetçi Maaşları

Kamuda ülke düzeyinde denetim yapan kurumlarda 1/4 derecesinde bekar olarak görev yapan bir iç denetçi net olarak 7 bin 387 TL maaş almaktadır. Bunun yanı sıra hizmet yılının artması durumunda maaş tutarı da 20 bin TL’ye kadar çıkabilmektedir.