Türkiye’de en çok tercih edilen meslek gruplarından biri de koruma ve güvenlik görevliliği olmakla birlikte çeşitli kamu kurumlarında gören yapan personel hakkında en merak edilen sorular arasında nasıl koruma ve güvenlik görevlisi olunur, personel ne kadar maaş almaktadır başta olmak üzere görev tanımı ve diğer detaylardır. İşte konuya ilişkin olarak mezuniyete göre maaş durumu ve istihdama ilişkin bilgiler haberimizin devamında yer almaktadır.

Koruma ve Güvenlik Görevlisi Kimdir, Ne İş Yapar?

Koruma ve Güvenlik Görevlisi, kamuda ya da özel sektör kurumlarına kanunda yer alan çalışma şeklinde bağlı olarak kurumun, kurum çalışanlarının ve kapsamda yer alan her şeyin güvenliğinden sorumlu, bunların güvenliği sağlayan kişi olarak ifade edilmektedir. Bu kapsamda kuruma yerine gelen kişilere yardımcı olmak, kamera kayıtlarından sorumlu olmak, iş yerindeki güvenlik kurallarının uygulandığından emin olmak, çalışılan yerin güvenliğini sağlamak, giriş çıkışlarda konuma ve duruma göre ekipmanlar ile üst araması yapmak gibi çeşitli görev tanımları bulunmaktadır.

Güvenlik, koruma görevlisi olabilmek için en az lise mezunu olunması şartı ile silah taşımak içn ilgili sertifikaya sahip olma, kamuda çalışmak için ise KPSS puanına ya da diğer istenen şartları bulundurmak gerekmektedir.

Lise Mezunu Güvenlik Görevlisi Maaşları

  1. koruma ve güvenlik görevlisi olarak çalışan bekar, 7/1 derecesindeki bir çalışana Ağustos 2020 tarihi ile ödenen maaş tutarı Gösterge Aylığı (7/1) olarak 108.90TL, Taban Aylığı olarak 2,417.70 TL, Yan Ödeme Aylığı33.06 TL, Özel Hizmet Tazminatı719.02 TL, Ek Ödeme1,394.01 TL olmak üzere kesintiler çıkıldıktan sonra net 3 bin 990 TL olarak hesaplanmaktadır.

Yükseköğretim Mezunu Güvenlik Görevlisi Maaşları

Lisans ya da ön lisans mezunu olan, bekar ve kadro derecesi 1 ile 4 arasında olan bir güvenlik personeline ise ödenen maaş tutarı; Gösterge Aylığı (4/1)141.33TL, Ek Gösterge Aylığı 123.57 TL, Taban Aylığı2,417.70 TL, Yan Ödeme Aylığı33.06 TL, Özel Hizmet Tazminatı 807.06 TL, Ek Ödeme1,540.75 TL ve kesintilerden sonra 4,319.15 TL olarak hesaplanmıştır.