Pilotluk birçok kişinin merak ettiği meslekler arasında yer alsa da merak edilen bir diğer meslek ise bu kapsamda savaş pilotluğu F-16 pilotluğudur. Özellikle F-16 pilotu nasıl olunur, pilotlar ne kadar maaş almaktadır gibi sorular en merak edilen konular arasında. Haberimizin devamında bu merak edilen sorulara ilişkin detayları sizler ile paylaşıyoruz.

F-16 Pilotu Kimdir? Ne İş Yapar?

F-16 pilotları, F-16 model ya da diğer savaş uçaklarını uçuran, orduda görev yapan ve verilen emirler havadan uygulayan meslek çalışanlarıdır. Özellikle bu mesleği icra edenlerin sayısı azdır. Zira zorlu eğitim süreci başarı ile bitirmenin zor olmasına neden olmaktadır. Riskli bir meslek grubu olan F-16 pilotluğu ülkemizde yine de birçok kişi tarafından tercih edilen bir meslektir.

F-16 Pilotu Nasıl Olunur?

F-16 pilotu olmak isteyen adayların özellikle izlemesi gereken birtakım adımlar bulunmaktadır. Adayların ilk olarak Hava Harp Okuluna giriş şartlarını sağlaması gerekir. Bunlar arasında Türk vatandaşı olmak, en fazla 20 yaşında olmak, meslek yüksekokulları için en fazla 21 yaşında olmak, ilgili sınavlardan MSB tarafından belirlenen taban puanı almış olmak.

Adayların teknik şartların yanı sıra aynı zamanda Ayakta düz taban sorununun olmaması, kellik sorunu olmaması, boyunun en az 165 cm olması ve en fazla 190 cm olması, ön sağlık muayenesini başarı ile geçmesi ve beden eğitimi ve psikomotor testinde başarılı olması gibi fiziki şartları da sağlaması gerekmektedir.

2021 F-16 Pilot Maaşı

F-16 pilotlarının çalışma şartları değişebilmekte olup aldıkları maaşlar da havada kalma süreleri, ne kadar uçuş gerçekleştirdikleri gibi çeşitli unsurlara göre değişebilmektedir. Ortalama olarak haftada bir saat havada kalan bir savaş pilotu yine ortalama olarak aylık 2 bin 500 dolar maaş alabilmektedir. Tecrübe, derece, hizmet yılı gibi faktörlere bağlı olarak 2021 yılında Türkiye’de F-16, savaş pilotu olarak görev yapan pilotlara 20 bin ile 30 bin TL arasında bir tutarda maaş ödenmektedir. Çocuk ve aile yardımı gibi diğer ek ödemeler de 5 bin TL civarında olmaktadır.