Eski ve bilinen ismi ile Gümrük ve Bakanlığı denetmenliği yeni ismi ile Ticaret Bakanlığı denetmen yardımcılığı meslek grubu, alımların da başlaması ile merak edilenlerin mesleklerin başında gelmeye başladı. Bu noktada mesleğe ilişkin olarak ticaret denetmeni kimdir ne iş yapar ne kadar maaş alır gibi soruların cevapları araştırılmaya başlandı. İşte sizler için araştırmış olduğumuz bu konulara ilişkin detaylı bilgiler.
Ticaret Denetmen Yardımcısı Kimdir? Ne İş Yapar?
Ticaret denetmen yardımcılığı, bakanlığa bağlı olarak taşrada veya merkezde denetim ve kontrol görevlerini yerine getiren meslek personeli olmakla birlikte genel itibari ile ithalat ve ihracat denetimleri yapma, gümrük işlemlerini takip ve kontrol etme, ihtiyaçlar çerçevesinde görüş ve öneri geliştirmek ve bunları il müdürlüğüne sunmak, este ve muayeneye tabi olacak ürünlerden numune toplamak, kolluk kuvvetlerinin denetiminde ürün kontrolleri gerçekleştirmek gibi birçok görev tanımı bulunmaktadır.
Ticaret Denetmen Yardımcısı Nasıl Olunur?
Ticaret Bakanlığına bağlı olarak görev yapacak olan denetmen yardımcısı olmak için adayların ilk olarak üniversitelerin 4 yıllık İdari ve İktisadi Bilimler bölümlerinden mezun olmaları gerekmektedir. Daha sonrasında ÖSYM tarafından yapılacak olan KPSS sınavının ilgili puan türünden istenen puanı almaları gerekmektedir.
Denetmen yardımcıları mesleğe özel yarışma sınavı ile alınmakta olup bakanlık KPSS sınavından ilgili puan adayları yazılı ve sözlü değerlendirmeye tabi tutar. Bu sınavlardan başarı ile geçen adaylar mesleğe giriş yapar.
2021 Ticaret Denetmeni Yardımcısı Maaşları
2020 yılı itibari ile 9/1 derecesinde olan bekar ve çocuğu olmayan bir Gümrük ve Ticaret Denetmen Yardımcısı net olarak 5 bin 073 TL maaş almaktadır. Bu noktada memurlara 2021 yılında yapılacak olan en az yüzde 7’lik zam tahminine göre yeni yılda ticaret denetmen yardımcılarının maaşı da en az 5 bin 428 TL olarak değişecektir.
Ticaret denetmeni olarak görev yapan personel ise 2021 yılı itibari ile en az 5 bin 500 TL ile 6 bin TL arasında maaş alacaklardır. Maaşlar derece, aile durumu, dil tazminatı, hizmet ve derece gibi unsurlara bağlı olarak değişebilmektedir.