Maaşlar

2021 Yılı Arkeolog Maaşları Ne Kadar Oldu? (Kamu-Özel)

2021 yılında özel sektör ve kamuda istihdam eden arkeolog maaşları ne kadar, arkeologlar ne kadar kazanıyor?

Abone Ol

Devlet, özel ya da vakıf üniversitelerinin arkeolog bölümlerinden mezun olan adaylar Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS'ye girerek kamu kurumlarına atanmaya çalışmakta, başaramazlarsa özel sektörde istihdam etmeye özen göstermektedir. Peki ülkemizde arkeolog maaşları ne kadar? Arkeologlar Türkiye'de ne kadar kazanıyor?

Kamuda Maaşlar Ne Kadar?

Kamu kurumlarına KPSS ile atanan arkeologlar 5 bin 200 TL ücret ile iş başı yapmaktadır. Derece, kademe, görev yaptıkları müdürlükte ki pozisyonuna göre maaşlar artmakta olup 6 bin TL'nin üzerinde de maaşlar alınabilmektedir. Bu tutarların net rakamlar olduğunun bilinmesi gerekmekte olup ek görevler ya da mesai gibi durumlarda maaşlar artabilmektedir.

Özelde Maaşlar Ne Kadar?

Özel sektörde iş bulmakta oldukça zorlanan arkeologlar asgari ücret seviyelerinden başlayan maaşlar almaktadır. Yani tutarlar genel olarak 2 bin 800 TL ile 5 bin TL arasında değişmekte olup Türkiye'de arkeolog alanında çalışan köklü şirket ve personel sayısı yetersiz, mezun sayısı fazla olduğundan dolayı arkeolog maaşları da ona göre düşüş yaşamaktadır.

Türkiye nezozoik ve kuaterner zaman dilimlerinde olan genç bir ülke olduğu için hareketli levhaların üzerinde bulunmakta ve tektonik depremler çok sık meydana gelmektedir. Bu tip durumlar sebebi ile kalıntıların bulunması zorlaşmakta, arkeloji alanına yapılan yatırımlarda da azalmalar meydana gelmektedir.