Kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen birçok meslek grubu arasında yer alan çözümleyici meslek grubu, ismi çok bilinmese de en çok alımın yapıldığı bilişim sektörü meslekleri arasında yer almaktadır. Bu noktada hem kamuda hem de özel kurumlarda istihdam olanağına sahip olan çözümleyici kimdir, ne iş yapar, kamuda çalışan bir çözümleyici ne kadar maaş almaktadır gibi merak edilen sorulara ilişkin detaylar ise haberimizin devamında yer almaktadır.
Çözümleyici Kimdir, Ne İş Yapar?
Kamu kurumlarında da özel kurumlarda da görev alan çözümleyiciler, bilişim sektörü meslek grubunda çalışan, kurum ve kuruluşlar için yazılan özel programların, yazılımların en iyi şekilde kullanılmasını sağlayan, ilgili programın kullanılmasını diğer personele açıklayan, aynı zamanda kurumun ihtiyaçları doğrultusunda bir ya da birden fazla programın etkin şekilde kullanımını sağlamakla yükümlü olan kimselerdir. Bu noktada çözümleyici ve programcı arasında fark bulunmakta olup çözümleyici meslek grubu daha çok programların kullanımında büyük rol oynamaktadır.
Çözümleyiciler aynı zamanda, Analitik çalışmalar için gereksinimleri sağlamak, Görüşmeler ve diğer yollarla gerekli bilgiyi toplamak, Günün teknolojisini kullanarak sorunlara çözüm bulmak, Program Sisteminin geliştirilmesi için spesifikasyonlar hazırlamak, Sistemin güvenliği ve denetimini sağlayacak yöntemleri tanımlamak, Sistemin geliştirme ve kurma çalışmalarını yönlendirmek ve gereğinde proje yöneticiliği yapmak olmak üzere benzeri görev ve işlemleri yerine getirmek gibi çeşitli görev tanımları bulunmaktadır.
Çözümleyici Nasıl Olunur?
Kamuda çözümleyici olmak için Fakültelerin fizik, matematik bölümleri ile mühendislik fakültelerinin elektrik, elektrik elektronik, elektronik ve bilgisayar ile ilgili bölümlerinden mezun olmak ya da MEB tarafından alınan Bilgisayar Analist Programcı Sertifikasına ya da programlama dillerinden en az iki tanesini bildiklerine dair sertifikaya sahip olmaları şartı aranmaktadır. Aynı zamanda ilgili alanda KPSS puanına ve İngilizce dil puanına da ihtiyaç bulunmaktadır. Bu kapsamda Çözümleyici şartları;
- 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde belirtilen şartları taşımak,
- Fakültelerin dört yıllık Bilgisayar Mühendisliği, Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği, Bilgisayar Sistemleri Mühendisliği, Bilişim Sistemleri Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Endüstri ve Sistem Mühendisliği, Adli Bilişim Mühendisliği veya Matematik Mühendisliği bölümlerinden mezun olmak,
- 2022- KPSS (B) Grubu KPSS P3 puan türünden en az 60 puan almış olmak,
- Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından (YDS) İngilizce dilinden en az (D) düzeyinde puan almış olmak ya da YDS dışındaki İngilizce dil sınavlarında YDS (D) düzeyine eşdeğer ÖSYM tarafından belirlenen puanları almış olmak.
- Java programlama dili ile diğer programlama dillerinden en az iki tanesini bildiğini belgelemek,
- En az 1 yıl Bilgi İşlem Merkezlerinde Programcı olarak çalışmış olmak.
Çözümleyici Maaşları 2023 Ne Kadar?
İdare tarafından yukarıda belirtilen brüt ücretlerin 1,9 katına kadar ödeme yapılabilecektir. 14.07.2023 tarihli 7456 sayılı Kanunun 28 inci maddesi ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen ek 40 ıncı madde uyarınca ilave ödeme ayrıca yapılacaktır.
- 0-1 Yıl Mesleki Tecrübesi 17.649,05 TL
- 1-3 Yıl Mesleki Tecrübesi 20.625,35 TL
- 3-5 Yıl Mesleki Tecrübesi 22.600,22 TL
- 5 Yıldan Fazla Mesleki Tecrübesi 24.419,75 TL