Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı personel alımı için ilana çıktı. Bildiğiniz üzere AFAD doğal afetlerde önemli rol oynayan bir kurumdur. Özellikle Depremlerde büyük rol oynayan AFAD çeşitli afetlerde arama ve kurtarma işlemlerini gerçekleştiriyor.
AFAD bünyesine Lise mezunu ve Ön Lisans mezunu personel alacak. Buna göre,
- Lise Mezunu 149 Arama Kurtarma Teknisyeni,
- Ön Lisans Mezunu 66 Arama Kurtarma Teknisyeni,
alımı yapılacak. Detayları aşağıdaki bağlantı üzerinden inceleyebilirsiniz.
AFAD 215 Arama Kurtarma Teknisyeni Alım İlanı 2023 - 40 Şehir Listesi
Uygulamalı ve Sözlü Sınav Yapılacak!
AFAD Personel alımları için adayların değerlendirilmesi amacı ile uygulamalı ve sözlü sınav ile değerlendirme yapacak. Adaylar öncelikle uygulamalı sınava katılacak olup uygulamalı sınav parkur şeklinde fiziki yeterlilik testi ile gerçekleştirilecektir. Söz konusu Fiziki Yeterlilik parkuru etapları ve parkur örneğini paylaşacağız.
9 Etaptan ve Takım Çalışması Etabı Olacak
AFAD Arama ve Kurtarma Teknisyeni alımları Uygulamalı sınav etapları 9 adımda oluşuyor. 9 etabı geçen adaylar son olarak Ekip Çalışması etabına tabii tutulacaklar. Etaplar şöyledir;
Adaylar parkura başlamadan önce adı, soyadı ve parkura giriş numarasını kayıt yapmakta olan kameraya söyleyerek parkur alanına gelecektir.
Aday “BAŞLA” komutu ile başlama çizgisini geçtiği anda süresi başlayacaktır.
1. Etap-Slalom Koşusu: Slalom koşu etabında 6 adet slalom çubuğu dışından dolaşılarak tamamlanacaktır. Çubuklar 150 cm yüksekliğinde olup, düz ve çapraz olarak 3 metre aralığında olacaktır. Her bir eksik geçiş ve çubuk devirme durumunda adayın bitiş süresine 2 (iki) saniye ilave edilecektir.
2. Etap-Tünel Geçişi: Tünel 100 cm genişliğinde 90 cm yüksekliğinde ve toplamda 10 metre uzunluğunda olacaktır. Adaylar tünel girişinde kare kutu içerisinde bulunan sağlık topunu (erkek adaylar için 5 kg, kadın adaylar için 3 kg) alarak şekli Ek-2’ de belirtilen perdeyle her iki ucu kapatılmış olan tünel içerisinde sağlık topunu sürükleyecektir. Sağlık topunu tünel çıkışında bulunan kare kutu içerisine bırakacaktır. Sağlık topunu kare kutu içerisine bırakana kadar etap bitmiş sayılmayacaktır.
3. Etap-Dikkat ve Eşleştirme: Kare kutular içerisinde bulunan kırmızı, yeşil ve mavi renklerdeki toplar, karşı tarafında 3 metre uzaklıkta bulunan aynı renkli kutulara sıra gözetmeksizin bırakılacaktır. Toplar tek tek alınarak bırakılacaktır. Adaylar istediği renkteki toptan başlayabilecektir. Unutulan veya yanlış bırakılan her top için bitiş süresine 2 (iki) saniye ilave edilecektir.
4. Etap Kule Merdiven: 8 metre yüksekliğinde olan kuleye merdivenlerden çıkılacaktır. Kule tepesinde bulunan platformdan, zeminde bulunan bir ağırlık (erkekler için 5 kg, kadınlar için 3 kg) halat yardımı ile yukarı çekilerek platform üzerine bırakılacaktır. Ağırlığı platforma bırakmayan aday etabı tamamlamamış sayılacaktır.
5. Etap Engel Geçişi: 4 adet engel (üstten geçilecek engelin yüksekliği 50 cm., alttan geçilecek engelin yüksekliği 110 cm ve iki çıta arasındaki mesafe içten içe 140 cm olup, her bir engel arasındaki mesafe 150 cm’dir) üstten-alttan, üstten-alttan olmak üzere geçilecektir. Bu etap sırasında engel çubuğundan eksik ve hatalı geçme, engelleri devirme ve düşürme (engel çubuğunun bir tarafının bile yerinden çıkması) ceza süresi alma nedenidir. Her bir hata için bitiş süresine 2 (iki) saniye ilave edilecektir.
6. Etap Ağırlık Taşıma: Ağırlık taşıma etabında adaylar; ağırlığı başlangıç çizgisinden alıp, 3 metre uzaklıkta bulunan dubanın etrafından dolaşarak, ağırlıkları başlangıç çizgisine geri bırakacaktır. Adaylar ağırlıklarla beraber dubanın etrafından dolaşmak zorundadır. Ağırlıklar işaretli alana bırakılmadan etap tamamlanmış sayılmayacaktır. Ağırlıklar Erkek adaylar için 30 Kg (15x2) ağırlığında, kadın adaylar için 20 Kg (10x2) olacaktır. Aday, ağırlıkları taşımaya başladığı noktaya herhangi bir mesafeden atmayacak ve aldığı alana bırakacaktır. Ağırlıkların işaretli alana bırakılmaması durumunda etap tamamlanmamış sayılacaktır. Dubanın devrilmesi durumunda bitiş süresine 2 (iki) saniye ilave edilecektir.
7. Etap Takla Atma: Adaylar yer minderinde öne doğru düz bir takla atacaktır. Takla hareketini yapmayan veya yapamayan adaylar etabı tamamlamamış sayılacaktır. Nizami atılmayan takla için bitiş süresine 2 (iki) saniye ilave edilecektir.
8. Etap Denge Tahtası: Adaylar yüksekliği 50 cm, genişliği 10 cm ve uzunluğu 3 metre olan denge tahtasının üzerinde başlama çizgisinden bitiş çizgisine kadar koşacaktır. Başlama çizgisinin önünden başlayan veya bitiş çizgisine basmadan etabı tamamlayan aday görevliler tarafından uyarılarak etabı tekrarlaması istenecektir. Adaylar etapta düştükleri yerden denge tahtasına tekrar çıkarak etabı tamamlayabilecektir.
9. Etap Labirent: Adaylar 30 metre uzunluğunda 150 cm genişliğindeki etabı zemindeki ok işaretlerini takip ederek tamamlayacaktır. Adayın labirenti devirmesi durumunda bitiş süresine 2 (iki) saniye ilave edilecektir.
Ekip Çalışması Etabı:
Etkinliğin amacı adayların ekip çalışmasına yatkınlığının değerlendirilmesidir. Su dolu bir kovaya (5 kg.) eşit aralıklarla tutturulmuş 4 (dört) adet ipin her biri adaylardan birisi tarafından tutulacaktır. Her çalışma ilk 9 (dokuz) etabı bitiren 4 (dört) adayla yapılır ve çalışma dördüncü aday geldiğinde bekleme yapılmadan başlayacaktır. Adaylardan kendi aralarında koordine olarak, kovadaki suyu dökmeden, başlangıç noktasından bitiş noktasına taşımaları beklenir. Başlangıç ve bitiş arasındaki mesafe 5 (beş) metredir. Fiziki kondisyon ve yeteneklerin değerlendirildiği ilk 9 (dokuz) etapta elenen adaylar ekip oyununa katılamazlar.