Kiraladığı ya da sahibi olduğu gemiyi işleten gerçek veya tüzel kişilere armatör denir. Çeşitli ticaret anlaşmaları, lojistik hizmetleri gibi farklı alanlarda hizmetler armatörler tarafından sunulmaktadır.
Armatör Nedir, Tam Olarak Neyi İfade Eder?
Genel tanıma göre armatör; kendisine ait veya kiraladığı bir gemiyi işleten gerçek veya tüzel kişidir. Armatörler; gemi kaptanı ve mürettebatı istihdam eder. Aynı zamanda geminin işletilmesinden kaynaklanan yükümlülüklerden de sorumludur. Yasalarda, bir gemi sahibi şu tür ifadelerle belirtilir: "nakliye şirketi" veya "gemi tüccarı".
Türkiye’de armatör daha çok ticari alanda kendine yer bulmuş bir kavramdır. Malların ve / veya yolcuların taşınmasıyla uğraşan bir armatör için basitçe "mal sahibi", bir balıkçı teknesi veya balıkçı filosu sahibi “balıkçı teknesi sahibi” olarak, römorkör hizmetini işleten kişiye ise "römorkör sahibi", gibi isimler Türkiye’de daha yaygın olarak kullanılır.
Armatör Ne Yapar?
Armatör esas olarak hizmet işi faaliyetleriyle ilgilenir. Kargo, yolcu ya da bagajlarının taşınması, balıkçılık gibi kapsamlı faaliyetler, denizlerdeki maden kaynakları gibi konularla ilgilidir. Ayrıca yapay adaların, yapıların ve diğer yüzen cihazların inşası ve kullanımında da etkin olarak yer alırlar.
Armatör Nasıl Olunur?
Armatör olmak isteyenlerin en az bir gemiye sahip olması gerekmektedir. İlk kriter bu olduğu gibi herhangi bir belge ya da sertifika gibi şartları bulunmamaktadır. Ancak maliyetler çok fazla olduğu gibi belirli bir ticari geçmiş, kariyer ve yeterliliklere sahip olunmalıdır. İthalat, ihracat, dış ticaret, uluslararası anlaşmalar gibi pek çok detayın bulunduğu sektörde, piyasa araştırmasının yapılması ile birlikte sektöre girilmesi önerilir.