Ülkemizde faaliyet gösteren banka sayısı hayli fazladır ve bu kapsamda bankalarda istihdam edilen personel sayısı da giderek artmaktadır. Finansallaşmanın giderek arttığı günümüzde bankalara ve bankacılığa verilen önem de doğru orantılı olarak artmaktadır. Bu kapsamda bankaların nitelikli personel ihtiyacını karşılamak için çeşitli ayrıştırmalar yapması ve eleme süreçlerini standarda bağlaması gerekmektedir.
Bu sürecin bir parçası olan bankacılık sınavlarının pek kolay olduğunu söylemek yanlıştır. Bankacılık sınavları nitelikli personelleri ayırt etmek ve bir sonraki aşamaya taşımak için gerçekleştirilen, öncesinde mutlaka bir çalışma ve süreç gerektiren sınavlardır. Tabii ki kişinin sınava hazırlık sürecine başlarken ne durumda olduğu da bu sürecin ne kadar süreceğine ya da ne tarz konulara ağırlık verileceğine doğrudan etki edecektir.
Her bankanın kendine has bir sınav sistemi ve konu dağılımı vardır, bu kapsamda bankaların sınavlarına daha önce girmiş kişilere erişmek ve sınav hakkında bilgi edinmek başvurulabilecek ilk yöntem olmalıdır. Özellikle sosyal medya ağlarında oluşturulan çeşitli gruplar üzerinden sınavlara giriş yapan kişilere erişebilir ve sınavlar hakkında bilgi talep edebilirsiniz.
Bankalar merkezi bir sınav sistemi geliştirmediği için her banka kendine has bir sınav düzenlemektedir. Yine de genel itibariyle bankacılık sınavlarına hazırlanmak ve bu süreçte açılan ilanlara başvurmak isteyen kişilerin yararlanabileceği bankacılık sınavına hazırlık kitapları bulunmaktadır.
Gişe memuru vb. için yapılan sınav çoğu banka için genel yetenek sınavından ibarettir ve sıkı bir çalışmayla üstesinden gelinebilir. İç Kontrolör, MT ya da Uzman Yardımcılığı veya Müfettişlik gibi mevkiler içinse GK-GY ve ALAN sınavlarına giriş yapılmaktadır. Alan sınavında finans, iktisat, bankacılık ve para politikası gibi spesifik konulara ilişkin zorlayıcı sorular sorulmaktadır.
Bankaların çoğu hazırladığı sınav için taban puanını 60 olarak belirler ve adayların bunun üzerinde puan almasını ister. Dolayısıyla mümkün olan en iyiyi almaya çalışılması gerekir, çünkü bankacılık sınavlarına çok sayıda kişi girmekte ve sınav zor olsa da çalışan kişi sayısı çok olduğu için puanlar yüksek olmaktadır.
Sınavları geçtikten sonra bankanın düzenleyeceği mülakata da hazırlanılması gerekmektedir. Konusunun uzmanları tarafından düzenlenen mülakatta yapılacak meslekle ve bankacılıkla ilgili de spesifik sorular sorulmakta, adayın yeterliliğinin ne düzeyde olduğu ölçülmeye çalışılmaktadır.
Mülakat ve görüşme tecrübelerinin paylaşıldığı forumlara, sosyal medya gruplarına ve sayfalarına mutlaka göz atmalı daha önce mülakata giren kişilere erişim sağlamalısınız. Sınavın standart hale getirilmemesinin en önemli nedenlerinden birisi de tam olarak adayın kendi imkan ve becerisiyle sınav gününe nasıl hazırlandığı, mülakata gelmeden önce neler yaptığı vb. ölçülmeye çalışılması ve sürecin kendiliğinden bazı adayları elemesidir. Dolayısıyla bu sürecin de bir eleme mekanizması olduğunu unutmamak, organize hareket etmek gerekir.