Türkiye’de 65 yaş üzerinde yaklaşık 7 milyon vatandaş bulunuyor. Bu vatandaşlardan birçoğunun sosyal güvencesi olduğu için emekli maaşı almaya hak kazanıyor. Öte yandan Türkiye’de 65 yaşına gelmiş ancak emekli olabilmek için gerekli şartları sağlayamayan binlerce vatandaş bulunuyor. Hiçbir sosyal güvencesi olmayan vatandaşlar için de devlet 65 yaş aylığı olarak tabir edilen maaşı bağlıyor.
NASIL YARARLANILIR?
Devletten 65 yaş aylığı alabilmek için öncelikle vatandaşların 65 yaşını doldurmuş olması gerekiyor. Öte yandan aylık ödenen 657 lira maaştan yararlanabilmek için kişinin herhangi bir sosyal güvencesi olmaması, emekli olmaması ve nafaka almaması gerekiyor. Ayrıca maaş almak için SGK’dan dul ve yetim aylığı da alınmıyor olması bir diğer şart. Bu şartları sağlayan vatandaşlar başvuruda bulunarak 65 yaş aylığını almaya hak kazanıyor.
65 yaş aylığı bağlanırken kişilerin gelir durumuna bakılıyor. Bu durumda kendisi ve eşinin gelir durumuna göre değerlendirmeye alınan başvurularda eşin ve kendisinin ortalama gelirinin 607 lirayı aşmaması gerekiyor.
Öte yandan maaş bağlandıktan sonra belirli hallerde maaşlar kesilebiliyor. SGK tarafından ölüm geliri veya aylık bağlanıldığı durumlarda maaş kesilebiliyor. Ayrıca maaş alırken nafaka alınmaya başlanması, herhangi bir işte sigortalı çalışılması ve aylık ortalama gelirin 607 liranın üzerine çıkması da 65 yaş aylığının kesilmesine neden oluyor.
65 yaş aylığına başvurmak isteyen kişiler, ikametgahının bulunduğu ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvurarak işlemlerini başlatabiliyor.