Bu belgeyi almış olan pek çok insan yüksek akım olan alanlarda kolay bir şekilde iş bulabilir, çalışabilir ve ortaya çıkan çeşitli sorunları çözme tecrübesine sahiptir. Bu belgeye sahip olan vatandaşlar elektrik alanında teknisyen, tekniker veya mühendis olma olanaklarına da sahiptirler. Riskli sınıfa giren bu iş alanları diğer meslek sınıflarına bakılarak dolgun ücretli ve iş bulma oranı ise yine diğer meslek sınıflarına göre daha fazladır.

EKAT belgesini TEİAŞ, TEDAŞ, EÜAŞ ilgili kurumlarından alınmaktadır. Fakat bu belgeye sahip olabilmek için belirlenmiş olan eğitimleri almak ve bu eğitimler sonunda sınava girip bu sınavı verme şartı bulunmaktadır.

EKAT Belgesini Almak Ne Kadardır?

EKAT belgesine sahip olmak için belirlenmiş olan ilgili kurumlara gitmeniz gerekmektedir. Gerekli olan kayıt işlemlerini tamamlayıp, istenilen belgeler sunulduğu zaman herhangi bir sağlık problemi olmayan bireyler kayıt işlemlerini rahatlıkla tamamlayabilir. Ücretler ise çalışma alanına ve belgesine göre değişiklik göstererek 3.500 TL’den 6.000 TL’ye kadar çıkmaktadır. Trafo yâda yüksek akımlı alanlarda çalışma temel eğitim ve uzman eğitim gibi birden fazla kurs kategorileri bulunmaktadır. Seçmiş olunan kurs kriterlerine göre zaman ve ücrette aynı oranda artmaktadır.

EKAT belgesine ait yapılacak olan sınavlarda yazılı ve sözlü olarak iki şekilde yapılmaktadır. Yazılı sınav türünden 100 üzerinden an az 70 puan, sözlü sınavda ise yeterlilik düzeyini geçmeniz gerekmektedir. Geçemediğiniz zaman eğitiminiz başarısız olarak sayılacaktır. Tekrar sınav hakkı tanınmadığı için tekrar ilgili kurumlardan kurs almalı ve belirtilen ücretleri ödemelisiniz.