Ülkemizde yayınlanmakta olan iş ilanlarına baktığımız zaman ağırlıklı olarak işçi alımlarını görmekteyiz. Gerek özel sektöre gerekse kamu sektörüne yönelik yapılan alımların bu derece fazla olmasının nedeni ise, ülkemizde faaliyet gösteren yüzlerce firmanın var olmasıdır. Üretimi hızlandırmak adına sanayileşmemize rağmen, bu makinelerin kullanılması, bakım ve onarımlarının yapılması için işçi alımları şarttır.
Gerçekleştirilen bu işçi alımlarında ise özel sektörde kesinlikle tecrübe ve referans aranacaktır. Çünkü büyük firmalardaki algı kişilerin hamken değil pişmiş vaziyette çalıştırılmasıdır. Böylece üretimde verim artıyor ve firmalar daha çok gelir sağlamış oluyor. Özel sektör ve kamunun dışında ise ülkemizde sayısı oldukça fazla olan taşeron firmalar da bulunmaktadır. Bu firmalarda çalışan kişilerin ise, herhangi bir sosyal güvencesi yoktur.
Her ne şekilde ya da hangi sektörde çalışırlarsa çalışsınlar, işçilere yönelik haklar tam olarak yerine getirilmemektedir.
Çünkü; günde 8 ve 10 saat arasında çalışan işçilerin aldıkları ücretler hak ettiklerinin oldukça altındadır. Özellikle fabrika işçilerini buna örnek gösterebiliriz. Çünkü onlarca saat çalışan, herhangi bir izni olmayan, ulaşım ve yemek masraflarını kendi karşılaşayan fabrika işçisi maaşları oldukça düşüktür.
FABRİKA İŞ İLANLARI NEREDE YAYIMLANIR?
Fabrikalara başvuru yapmak isteyen adaylar İŞKUR ilanlarını ve gazete ilanlarını inceleyebilirler. Adayların başvuru yapabilmeleri için öncelikle, en az ilkokul mezunu olmak, T.C. vatandaşı olmak, 18 yaşını tamamlamış olmak, Görevini yerine getirmesine engel herhangi bir sağlık problemi olmamak gibi kriterlere uygun olmaları gereklidir.
Genelde İşçi alımları Türkiye İş Kurumu aracılığı ile yapılmaktadır. İşçi alımı ilanlarını takip etmek için aşağıdaki bağlantıyıda takip edebilirsiniz.
FABRİKA İŞÇİSİ MAAŞLARI:
İşe yeni başlayan bir fabrika işçisinin alacağı ücret 3000 lira ile 4000 lira arasında değişmektedir. Öyle ki firmaların ihalelerine yönelik işlerde çalışan kişiler, kimi zaman birkaç ay çalışıyor kimi zaman ise birkaç hafta. Ayrıca bu işin devamlılığı da yoktur. Bundan dolayı ortaya işçi hakları konulsada denetlemeleri bir şekilde atlatan şirket mensupları, işçilere hak ettikleri ücretleri ne şartla olursa olsun vermemektedirler ve geçimini bir şekilde sağlamak isteyen kişiler de buna boyun eğmektedirler.
En Düşük İşçi Maaşları: 2500 TL
En Yüksek İşçi Maaşları: 5000 TL ( Tecrübe ve mezuniyete göre değişiyor )
Genel İşçi Maaşları: 3500 TL civarında.
Sosyal Olanaklar Nedir?
Fabrikalarda çalışan işçilerin bazı sosyal olanakları mevcuttur. Bu kapsamda Yol+ Yemek+ Sigorta gibi imkanlar İşçilere sunuluyor.