Grafik tasarımcılar, alaylı ya da ilgili okulların belirli bölüm ya da fakültelerinden mezun olarak, çalışma hayatına doğrudan başlayabilirler. Genellikle eğitimi alan kişilerin, kendi başlarına gelir kazanabilmeleri için kendilerini geliştirmeleri, öğrenmeyi ve çok tekrar yaparak çalışmayı, uykusuz geceler geçirmeyi kabullenmiş olmaları gerekmektedir. İş tecrübesi olmayan yeni mezunlar, kimi zaman yetenekli ve hızlı öğrenen kişiler olmaları halinde büyük ajanslarda ya da kendileri ilerleyerek güzel gelirler kazanabilirler. Elbette bu durum, herhangi bir eğitim almamış ancak alaylı diye tabir edilen çeşitli iş yerlerinde çalışarak tecrübe edinmiş kişilerde de böyledir ancak, direkt olarak grafik tasarım alanından bir bölüm üzerinden mezun olmuş kişilerin, yeni ve güncel bilgileriyle, bir iş yerinde çalışıp sektörü, iş süreçlerini öğrenmesi kendi yararına olacaktır. Grafik tasarımcılar, bu bağlamda aldıkları ücretlere de tecrübeleri üzerinden kararlaştırılarak, işlere yerleştirilirler. Öyle ki tecrübeli bir grafik tasarımcının maaşı 4-5 bin TL’ den başlarken, yeni mezun olmuş bir grafik tasarımcının maaşının asgari ücret üzerine çıktığı çok nadir görülmektedir.
Grafik tasarımcıların deneyimlerine göre maaşlandırılması
Grafik tasarımcılar/grafikerler sektörel anlamda edindikleri tecrübeler, çalıştığı markalar veya firmaların iş kolları, hangi alanda daha çok çalışmalar yaptıkları, projeyi yönetme veya bitirme süreçleriyle alakalı olarak farklı maaşlar alırlar. Grafik tasarımcı olarak ajanslarda ya da matbaalarda, dijital baskı ofislerinde görev alan kişilerin, farklı uzmanlık alanları olabilmektedir. Teknolojinin ve iş dünyasının ihtiyaçlarının genişlemesiyle, bu mesleğin de farklı uzmanlık alanlar ortaya çıkmıştır. Arayüz tasarımcılığı, mobil uygulama ya da kullanıcı deneyimi tasarımcılığı, 3 boyutlu mimari ya da modelleme, otomobil tasarımcılığı veya tekstil tasarımcılığı gibi farklı ünvanlar doğmuştur. 1-3 yıl arası deneyimli bir tasarımcının maaşı 3-5 bin TL arasında değişirken, görev alınan işletmeye, yaşanılan şehire göre 5-6 bin TL’ ye kadar bu rakam çıkabilmektedir. Bu rakamların üzerinde deneyimlere sahip olan tasarımcılar da elbette daha fazla kazanmakta, işin yaratıcılık boyutu ve tecrübe ihtiyacına göre 20-30 bin TL’ ye kadar maaş alan tasarımcılar olduğu bilinmektedir. Ayrıca grafiker maaşları ne kadar sorusuna verilebilecek en güzel cevap ise, grafikerlerin maaşlarının tecrübeleriyle doğru orantılı olduğunu söylemektir. Grafik tasarımcılar ne kadar maaş alıyorlar noktasında, deneyim yılı üzerinden maaşları hesaplamak, birçok işletme ve ajans tarafından uygulanan yöntemdir.
Amazon
20 – 30 bin mi? bu makalede dalga geçiyorlar.. ???? Bir grafikerden alanı dışında birçok iş isterler.. her şeyi isterler.. Ama sıra maaş konusuna gelince sadece asgari ücret ya da bir tık üstü! Lanet olsun!
YOK
BENCE BU YAPAN KİŞİLERE FAZLA PARA VERMELERİ LAZIM AZ ALIYOLAR VE ÇÖK ÇALIŞIYORLAR
irfan yılan
ya ben meslek lisesinde okuyorum grafik bölümünü seçmelimiyim ????????❤
Rommel
Türkiye'deki koca koca ajasların eşsek yüküyle iş yaptırıp, aylık olarak verdikleri parayı, yurt dışındaki küçük bir aile şirketine leaflet yaparak kazanabilirsiniz…ben öyle yapıyorum, sinirleriniz de bozulmamış olur…çeviri yap, ürün modelle, video kurgula, fotoğraf çek, metin yaz….al sana asgari ücretin bir tık üstü, sõvsem bir dert, içime atsam bir dert…
Zübeyde dağaşan
Bu rakamların gerçeği yansıttığını düşünmüyorum. Hele işten çıkartıp küçülmeye giden firmalar bu 5 bin tl ödemez.
murat
meslegin boku cıktı asgari uctete eleman arıyorsunuz gitip temizlik firmasında temizlik yaparım kafam rahat olur
Raigar Zagrebov
Yüksek tecrübe ve iş bilgisi isteyip, sizi hem alan dahilinde hem alan dışında sorumlu tutup, mesai yaptırma hevesiyle yanıp tutuşan patronlar asgari ücretler teklif ettikçe, freelancerlar daha çok önlerini kesecek onların. Biraz Türkçe İngilizce karma dil, biraz kasıntılık, biraz saçma bir tarz sizi ajans patronu yapabiliyor. Boş bir beynin içine ego basmazsanız olmaz tabi. Home office takılın. Bu devirde iş bilmeyen patronlara grafik işleri yapmayın. Bırakın stajyerlerle çalışsınlar. Profesyonel olan siz olun.