Türkiye’de en çok öğrenci alan ve bu alanda her yıl yüksek mezun sayısına sahip olan alanlardan biri de ekonomi, iktisat bölümüdür. Özellikle hemen hemen her üniversite bünyesinde bulunan İdari ve İktisadi Bilimler Fakültesi içerisinde yer alan iktisat bölümünden mezun olan adaylar çok farklı alanlarda istihdam olanağına sahip olmakla birlikte hem özel sektör hem de kamu kurumları içerisinde iş olanağına sahip olmaktadır. Peki ilgili bölümden mezun olan bireyler hangi meslek alanlarını seçebilmekte bu alandan mezun olanlara kurumlar tarafından ne kadar maaş ödenmektedir, işte detaylar.
İktisat Mezunu Ne İş Yapar?
Hemen hemen her üniversitede bulunan iktisat ve ekonomi alanından mezun olanların sayısı oldukça fazla olmakla birlikte çok geniş alanlarda iş olanakları da bulunmaktadır. Bu noktada özellikle özel sektör bünyesinde özellikle özel sektör bünyesinde bankacılık sektörü, çeşit düşünce ve araştırma kurumlarında uzman, denetmen ve kontrolörlük, analistlik, mali müşavirlik başta olmak üzere çok farklı özel sektör alanlarında görev alabilmektedir.
Aynı zamanda kamu sektörü bünyesinde de görev ve istihdam olanağı bulunan TBMM, başta Ekonomi ve Maliye Bakanlığı olmak üzere bakanlıklar bünyesinde ekonomist, müfettiş, uzman ve uzman yardımcısı kadroları, Merkez Bankası uzmanlığı, Sayıştay Denetçiliği, İdari Hakimlik ve Kaymakamlık gibi farklı kamu kurumlarından farklı kadrolarda görev alabilmektedir.
İktisat Mezunu Ne Kadar Maaş Alır?
Hem kamu hem de özel sektör bünyesinde görev alabilen ve iş olanağı bulunan iktisat mezunlarının almış oldukları maaş kamuda hizmet yılı ve dereceye göre özel sektörde ise yabancı dil bilme, tecrübesi olma gibi birçok şarta bağlı olarak değişebilmektedir. Bu noktada kamu sektöründe işe yeni başlayan bir iktisat mezunu (uzman yardımcısı kadrosu örneğin) en az 3 bin TL ile 5 bin TL arasında maaş alabilmektedir. Derece ve hizmet yılı arttıkça maaş da artış göstermektedir.
Bir diğer yandan özel sektörde bankacılık ve diğer sektörlerde ise görev alan personelin maaşları ise en az asgari ücret düzeyinden olmak üzere 4 bin TL’ye ve niteliğe bağlı olarak daha fazla bir tutara kadar çıkabilmektedir.