İşsizlik günümüzde birçok ülke için büyük bir sorun arz etmekte olup devletler tarafından da bu sorunun azaltılmasına yönelik destekler sağlanmaktadır. Özellikle işsizlik döneminde bu vatandaşlarının bakımını üstlenen devletin önemli görevlerinden biri de bu vatandaşlarına işsizlik maaşı gibi çeşitli mali olanaklar sunmaktadır. Ülkemizde de birçok işsiz vatandaşın yararlandığı İŞKUR işsizlik maaşı 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nda yer alan şartları sağlayan bireylere verilen bir ödenektir.
İşsizlik Maaşı Şartları, Detaylar
Birçok işsiz vatandaşın bu maaştan yaralanmaları için kanunda belirlenen şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Bu şartlar şu şekilde belirtilmiştir.
- Bireylerin kendi hata, istek ve kusuru olmaksızın işsiz kalması,
- Hizmet akdinden 120 gün önce akde tabi olmak,
- Hizmet akdinin feshedilmesinden önceki 3 yılda minimum 600 günlük işsizlik sigortası primi yatırmış olmak,
- Hizmet akdinin sonlanmasından sonraki 30 gün içerisinde İŞKUR’a elektronik ya da şahsen başvurmak şartlarını sağlamak gerekmektedir.
İşsizlik ödeneği 600 gün sigortalı çalışanlar için 180 gün, 900 gün sigortalı çalışanlar için 240 gün, 1080 gün sigortalı çalışanlar için ise 300 gün süre ile ödenmektedir. Ayrıca işsizlik sigortası kapsamında ödenecek olan tutar prim ve çalışma süresinde alınan maaşa göre değişmekte olup 1.015,59 ₺ ile 2.031,19 ₺ arasından değişmektedir.
İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır?
İşsizlik maaşından yararlanmak için adayların en yakın İŞKUR şubesine giderek, ilgili ödenek için şahsen ya da İŞKUR resmi internet sitesi üzerinden başvuru yapmaları gerekmektedir. Adaylar ayrıca e-devlet üzerinden de başvuru yapabilmekte olup işten ayrılmalarını takiben30 gün içerisinde başvurmak gerekmektedir. Aksi taktirde başvurular geçersiz sayılmaktadır. Maaş alırken ise vatandaşlar nüfus cüzdanı ile birlikteherhangi bir PTT şubesine başvurarak işsizlik ödeneklerini alabilmektedir.