İŞKUR İUP Nedir? Şartlar? Başvurular? Ücret? Faaliyetler?

İşsizlik, günümüzde pek çok ülkenin karşı karşıya olduğu önemli bir sosyal sorun. Türkiye’de de bu sorunun çözümü için çeşitli politikalar uygulanıyor. Bu politikalardan biri de, işsiz bireylerin iş gücüne katılımını kolaylaştırmayı amaçlayan İşgücü Uyum Programı (İUP) olarak açılan br platform oluşturuldu. İŞKUR bünyesindeki yeni program ile personel alınacak. Peki, İUP nedir, kimler bu programa katılabilir ve katılımcılara neler sunulur? Gelin, bu soruların cevaplarını İŞİN OLSA ekibi ile birlikte detaylı bir şekilde inceleyelim.

İşin Olsa ekibi olarak bu haberimizde sizlere İŞKUR İUP hakkında bilmeniz gereken her şeyi aktaracağız. İUP Alımı İŞKUR ilanları ile kamuya yüzlerce personel alınacak. Bu kapsamda bu yazımızda sizlere;

İşgücü Uyum Programı (İUP) Nedir?

İUP’a Kimler Katılabilir?

İUP Hangi Faaliyet Alanlarında Uygulanacak?

Katılımcılara Verilecek Ücret ve Sosyal Güvenlik Primleri Nedir?

İUP’nin Uygulama Süresi ve Haftalık Yararlanma Süresi?

Hangi Kurumlar İUP Personel Alımı Yapacak?

İUP Başvuruları Nasıl Yapılacak?

gibi bilgileri sizlerle İşin Olsa ekibi olarak paylaşacağız.

İşgücü Uyum Programı (İUP) Nedir?

İUP İŞKUR tarafından oluşturulan yeni bir İşçi alma platformudur. İŞKUR TYP sonrası Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının açıkladığı işçi alma içimi ile tüm kamu kurumlarına yeni personel alınacaktır. Bu kapsamda;,

İşgücü Uyum Programı (İUP), Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından, özellikle özel politika gerektiren grupların işgücü piyasasına katılımını artırmak amacıyla yürütülen bir programdır. Bu program, işsizlere bilgi, beceri, çalışma disiplini ve alışkanlık kazandırmayı hedefler. Kamu kurumlarıyla iş birliği içinde düzenlenen İUP, iş arayanlara çeşitli alanlarda iş imkanı sunarak iş hayatına hazırlamaktadır.

İUP’a Kimler Katılabilir?

a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

b) Kuruma kayıtlı olmak,

c) 18 yaşını tamamlamış olmak,

ç) Yaşlılık veya malullük aylığı almamak,

d) Program talep tarihinden önceki bir yıl içerisinde ve programın fiilen başlayacağı tarihe kadar yüklenicinin veya bağlı, ilgili, ilişkili ve yan kuruluşlarının çalışanı olmamak,

e) Başvuru tarihinden önceki son bir aylık sürede 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi kapsamında sigortalı olarak bildirilmemiş olmak veya sigortalı sayılmamak,

f) Başvuru tarihi itibarıyla 5510 sayılı Kanunun 5 inci maddesi kapsamında sigortalı olarak bildirilmemiş olmak veya sigortalı sayılmamak,

g) Hane gelir şartını sağlamak,

ğ) Kurum tarafından sunulan aktif işgücü veya işsizlik sigortası programlarının yararlanıcısı olmamak,

şartları aranır.

İUP Hangi Faaliyet Alanlarında Uygulanacak?

İŞKUR ile yayımlanan İUP programı kapsamında olmak üzere çeşitli alanlarda faaliyet gösterilecek. Ağırlıklı olarak Okullara, Yurtlarda, Sağlık Merkezlerinde, Spor ve Kültür alanlarında gibi çeşitli alanlarda faaliyet sürdürülecek. İŞKUR’un yayımladığı faaliyet alanları ile şöyledir;

  • Engelli, yaşlı ve hasta bakımına yönelik faaliyetlerin desteklenmesi,
  • Çocuk bakım işlerine yönelik faaliyetlerin desteklenmesi,
  • Tarımsal üretim uygulamalarının ve hayvancılık faaliyetlerinin desteklenmesi faaliyetleri,
  • Ağaçlandırma faaliyetlerinin desteklenmesi,
  • Kamusal alanların temizlik, bakım ve onarım faaliyetlerinin desteklenmesi,
  • Geri dönüşüm ve atık imha faaliyetlerinin desteklenmesi,
  • Parkların ve yeşil alanların korunması ve geliştirilmesi faaliyetlerinin desteklenmesi,
  • Biyolojik çeşitliliğin korunması ve doğal yaşam alanlarının restorasyon faaliyetlerinin desteklenmesi,
  • Spor ve kültür faaliyetlerinin desteklenmesi,
  • Kurum tarafından belirlenecek ve kamu kurum ve kuruluşlarıyla yürütülebilecek diğer faaliyetlerin desteklenmesi,

Katılımcılara Verilecek Ücret ve Sosyal Güvenlik Primleri Nedir?

2024 yılı için katılımcılara, programa katıldıkları her gün için 833,00 TL cep harçlığı ödenmektedir. Ayrıca, katılımcıların sosyal güvenlik prim giderleri de %5,5 oranında ödenir.

İUP’nin Uygulama Süresi ve Haftalık Yararlanma Süresi?

İUP’nin süresi en fazla 10 ay ile sınırlıdır. İlk dört haftada 5 gün ve 37,5 saat çalışılırken, devam eden haftalarda 3 gün ve 22,5 saat çalışma öngörülmektedir. Bir katılımcı, İşgücü Uyum Programından toplamda en fazla 140 fiili gün yararlanabilir.

Katılımcılar Programa Devam Ederken Başka Bir İşte Çalışabilir Mi?

Katılımcılar programa devam ederken sürede 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi kapsamında sigortalı olarak başka bir iş yerinde çalışabilir. Ancak katılımcıların programa devam ederken başka bir yerde sigortalı olması nedeniyle oluşabilecek sosyal güvenlik prim borcundan Kurum sorumlu tutulamaz.

Hangi Kurumlar İUP Personel Alımı Yapacak?

İŞKUR üzerinden yapılacak İUP Personel Alımı için farklı kurumlara alım yapılacak. Gelen bilgiye göre ”  Tüm kamu kurum ve kuruluşları ile iş birliği yöntemiyle program uygulanabilir.” şeklindedir.

Ancak En çok alım yapacak kurumlar içerisinde ” Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ” gibi kurumlar ağırlıklı personel alımı yapılacak alanlardır.

İUP Başvuruları Nasıl Yapılacak?

İUP Personel Alımı sadece İŞKUR aracılığı ile gerçekleştirilecek.  İşin Olsa ekibi olarak sizlere bu yazımızda İUP Başvurusu Nasıl yapılır? Adımları nelerdir? Şeklinde bilgileri vereceğiz.

Sistem üzerinden açılan ilanlara başvuru süresi boyunca e-Devlet, ALO 170 ve e-şube üzerinden başvurular alınır. Zorunlu hallerde il müdürlükleri ve hizmet merkezlerince de başvuru alınabilir. Başvuru süresi beş gün olarak belirlenir.

İŞKUR İUP Başvuru Adımları:

1. Adım: Adaylar öncelikle https://esube.iskur.gov.tr/adresine tıklamaları gerekli ve İŞKUR sistemine e-Devlet şifresi ile veya İŞKUR kayıt bilgisi ile sisteme giriş yapınız.

Direk İŞKUR  İUP Başvuru Sayfası: https://esube.iskur.gov.tr/Istihdam/IstIupArama.aspx

Işkur Iup Başvuru

2. Adım: Sonrasında İŞKUR Sistemine Giriş yaptıktan sonra aşağıdaki görselde gördüğünüz alana girmeniz gereklidir.

Iup Başvuru 1

3. Adım: İlgili bağlantıya tıkladıktan sonra karşınıza aşağıdaki görseldedi gibi bir ekran gelecek ve ilgili görselde eğer biliyorsanız İUP numarası veya Birim yazan kısma kendi ilinizi girebilirsiniz. Yada Ara butonuna tıklayarak tüm İUP Personel Alımı ilanlarına ulaşabilirsiniz.

Iup Başvuru 2

İUP Personel Alımı İlanları Ne Zaman Yayımlanacak?

İŞKUR ile çeşitli zaman aralıklarında olmak üzere ilanlar yayımlanacak. İşin Olsa ekibi olarak her zaman İUP personel alımı ilanlarını sizlerle için takip edeceğiz. Bizler güncel ilanları takip ederken sizde ilgili ilanları anında telefonunuza gelsin istiyorsanız tamamen ücretsiz olan İşin Olsa Mobil uygulamasını indirebilirsiniz. 

Ayrıca İşin Olsa sosyal medya hesaplarını takip ederek her az güncel ilanlardan haberdar olabilir ve diğer adaylarla sohbet ve yorumlar oluşturarak b,ilgi alışverişi yapabilirsiniz.

İşin Olsa İnstagram >>>>> BURAYA

İOS ve Android Uygulama İçin >>>> BURAYA

İŞKUR İUP Yönetmeliği Resmi Gazetede Yayımlandı!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının yaptığı açıklama sonrası tüm bigilendirme dayalı yönetmelik ve karar resmi Gazetede yayımlandı. Söz konusu karar 29 Ağustos 2024 tarihli Resmi Gazetede yayımlandı.

Resmi Gazete Kararı: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/08/20240829-11.htm

Sorumluluk Reddi Beyanı:

www.isinolsa.com, herhangi bir devlet kurumu, resmi kuruluş veya kamu hizmeti sağlayıcısı değildir. Sitemiz, yalnızca özel sektör hizmetleri sunan bağımsız bir platformdur ve devletle veya resmi kurumlarla hiçbir bağlantısı yoktur. Daha fazla bilgi için gizlilik politikamıza buradan ulaşabilirsiniz.

Yorumlar (0)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir