Kamu personeli olarak görev yapan ve başta TSK, MSB gibi askeri kurumlarda istihdam edilen memurlara sivil memur denilmekte olup bu kapsamda personel 657 Devlet Memurları Kanunu 4. Maddesine tabi olarak görev yapmaktadır. TSK’da memur olarak görev yapan bireyler statüsüne göre memur ve sözleşmeli olarak ayrılabilmektedir. Atandıkları kadroya göre memur olarak göreve başlayan bireyler atandıkları rütbede görev alan diğer askeri personelin ayrıcalıklarından da yaralanabilmektedir. Başta hava, kara ve deniz komutanlıkları olmak üzere her yıl sivil memur alımı gerçekleştirilmektedir.
Sivil Memur Hakları
Atandıkları rütbeye göre diğer askeri personellerin yararlandığı tüm haklardan yararlanan sivil memurlar haftada 40 saat çalışmaktadır. Gerektiğinde hafta sonu da çalışmak durumunda olan sivil memurlar, 10 yıldan fazla tecrübeye sahipse 30 gün izin hakkına sahiptir. Erkeklerde 25, kadınlarda ise 20 yıl hizmet veren bireyler emeklilik hakkına sahip olmaktadır. 7 Kategoride göreve alınan memurlar, Teknik Hizmetler Sınıfı, Yardımcı Hizmetler Sınıfı, Sağlık Hizmetleri Sınıfı, Eğitim Öğretim Sınıfı, Genel İdari Sınıfı ve Avukatlık sınıfı olarak farklı meslek dallarında istihdam edilmektedir.
Sivil Memur Maaşları
7 kategoride farklı sınıf ve mesleklerde Astsubay rütbeleri memur unvanlı kadro, Teğmenve Üsteğmen rütbeleri şef ve aynı düzeydeki diğer unvanlı kadrolar ile Yüzbaşırütbesi müdür yardımcısı, uzman ve aynı düzeydeki diğer kadrolar ile olmak üzere Binbaşırütbesi de müdür ve aynı düzeydeki diğer unvanlar ile eşdeğerdir. Bu kapsamda 201 ocak ayında yeni başlayan ve diğer aile yardımı alan bir sivil memur maaşı en az 3.800 ₺ olurken en üst rütbeye kadar 6.000 ₺’yi geçebilmektedir.