Günlük yaşamda ve iş hayatında, gerek bireyler arasında gerek tüzel kişiliği bulunan bir firma ya da kurum ile ilgili olan ilişkilerinde uyuşmazlıkların çözümü için yargı kurumlarına başvuru yapılabilir. Suçtan görülen zararın yargı kurumları tarafından çözüm bulması yoluna gidilebilmektedir. İşte bu aşamada yapılan başvuruda şikayetçinin sıfatı müşteki olarak ifade edilmektedir.
MÜŞTEKİ ANLAMI;
Müşteki Türk Dil Kurumu Genel Sözlüğünde şikayetçi olarak geçmektedir. Müşteki dava için başvuru yapan şikayetçi olunan kişidir. Suç nedeniyle zarar gördüğünü düşünerek kuruma yapılan başvuru sonucunda davacının hukuki sıfatı müşteki olabilir ve görevli savcılık tarafların ifadesine başvuru yaparak var ise tanık ifadelerini dinleyerek hukuki sürecin devam etmesini sağlar.
MÜŞTEKİ İLE DAVACI ARASINDAKİ FARK;
Davacı iddiada bulunanın bir hakkın ihlal edildiği ve ihlal edilen hakkın iade edilmesini talep eder. İhlalin giderilmesini talep eden kişidir davacı. Bu aşamada İddia eden kişi, dava sayılması için gerekli olan unsurları belirtmesi gereklidir. Özetle; Davacı müştekiden daha geniş bir tanımı ifade eder. Davacı olayda karşılıklı bir şikayet edilmesi halinde müşteki şüpheli sıfatını da alabilir. Hak ihlal edildiğini düşünen taraflar suç nedeniyle kolluk kuvvetlerine ya da Cumhuriyet savcılıklarına ihbar ve şikayet hakkı bulunabilir.