Nasıl Jeoloji Mühendisi Olabilirim ?
Ülkemizde depremler olması nedeniyle bazı öğrenciler jeofizik ve jeoloji mühendisliği gibi bölümlere talep göstermektedirler. Özellikle JEOLOJİ mühendisliği öğrenciler ve adaylar arasında çok fazla ilgi görmektedir. Öğrencilerin en çok sorduğu soru, nasıl JEOLOJİ mühendisi olabilirim ? ve kamuda nasıl jeoloji mühendisi olarak çalışabilirim ? İlk olarak adayın jeoloji mühendisi olması için üniversitelerin mühendislik fakültelerinin (bazı üniversitelerde mühendislik-mimarlık fakültesi) jeoloji bölümlerini başarı ile tamamlamaları gerekmektedir. Günümüz şartlarını ele aldığımız zaman mühendis olmak her gencin isteyeceği mesleklerden biridir.
Bunun nedeni mesleği seçenlerdir diyebiliriz. Hatta demek isterdik. Ancak bu tarz meslekler mesleği seçenlerden daha çok aile baskısı veya da ailenin isteği veya da çocuğun veya bireyin ailesine karşı olan kendisi ispatlama isteğinden dolayı olabiliyor. Ancak yine de kendi isteği ile mühendis olmak isteyen mühendis adayları vardır. Peki nasıl mühendis olunur? Öncelikle hangi mühendisliği dalını seçeceğini belirlemesi kişini
n ilk yapacağı iş olmalıdır diyebiliriz ki mühendislik kendi bilgi birikiminin yanında alanlar için de önemlidir. O halde ilk olarak kişi ne mühendisi olmak istiyorum diye kendine sormalı. Tamam sayısalcı ve analitik düşünmesi onu mühendis yapmaya ya da en azından mühendis adayı olmasına yeterli olacaktır ancak hangi mühendislik dalını seçecektir bu daha önemlidir.
Çünkü tüm mühendislik dalları birbirinden farklı alanlardır. Örneğin bir endüstri mühendisi firmanın insan kaynakları gibi çalışırken ve firmalar yani şirketler için bu alanlarda çalışacakken, makine mühendisi daha çok büyük makine firmalarında ya da cnc ile çalışan endüstriyel tasarım becerisi isteyen alanlarda çalışabilir. Yine aynı şekilde inşaat mühendisi olarak çalışmak isteyen bir kişi sahada çalışmayı göze alabilecek kişi olmalıdır.
Fizik mühendisi daha çok laboratuvarlarda çalışırken, kimya mühendisi de aynı fizik mühendisleri gibi daha çok laboratuvarlarda çalışacak ancak fizikçilerden çok daha farklı şeylerle uğraşacaklardır. Kimyasal boyalar, bu boyaların tehlikelerini bilmeli, kokularına ve bazı ufak zararlarını göze alabilmelidir. Ziraat mühendisleri de inşaat mühendisleri gibi saha da çalışabilecek mühendis adaylarıdır ancak ziraat mühendisleri daha çok bitkiler ile ve benzeri alanlarda çalışacaklardır. Bilgisayar mühendisi olmak isteyenlerin tercihleri daha çok bilgisayar ile içli dışlı olabilecekleri sosyallikten biraz daha uzak olacaklarını göz önüne almaları gerekmektedir.
Yazılım mühendisliği de aynı bilgisayar mühendisliği gibidir ancak bilgisayar mühendisleri gibi işin donanım kısmı onları ilgilendirmez. Saha da çalışmak derken jeoloji ve jeofizik mühendisleri de aynı şekilde saha da çalışmayı isteyenlerin seçmesi gereken mühendislik bölümleridir.
Tüm bu mühendislik dalları hakkında bilgi verdikten sonra aday bunlardan hangisi olabileceğini seçmeli ? Ülkemizde depremler olması nedeniyle bazı öğrenciler jeofizik ve jeoloji mühendisliği gibi bölümlere talep göstermektedirler. Özellikle JEOLOJİ mühendisliği öğrenciler ve adaylar arasında çok fazla ilgi görmektedir.
Öğrencilerin en çok sorduğu soru, nasıl JEOLOJİ mühendisi olabilirim ? ve kamuda nasıl jeoloji mühendisi olarak çalışabilirim ? İlk olarak adayın jeoloji mühendisi olması için üniversitelerin mühendislik fakültelerinin (bazı üniversitelerde mühendislik-mimarlık fakültesi) jeoloji bölümlerini başarı ile tamamlamaları gerekmektedir. Peki Jeoloji mühendislerini özelde iş imkanı var mı ? Evet vardır ancak kamuda iş olanakları ve iş şartları çok daha yüksektir. Kamuda Nasıl Jeoloji Mühendisi olarak çalışabilirim sorusunun ilk cevabı genel şartları sağlamaktır. İngilizce gibi bilgilerinde genel şartlar içinde olduğu bu meslekte genel şartlar tam olarak şu şekildedir: Türk vatandaşı olmak, 657 sayılı
Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin 4 üncü ve 5 inci alt bentlerinde yer alan şartları haiz olmak,Sağlık durumu iklim değişikliklerine ve her çeşit yolculuk şartlarına elverişli olmak, 4) Erkek adaylar için askerliğini yapmış veya muaf olmak,Son başvuru günü itibariyle 40 yaşını doldurmamış olmak,Bakanlıkça yapılacak sınavda yüz (1001 tam puan üzerinden en az yetmiş (70) puan almak, 100’lük sistemde en az 75,00, 4’lük sistemde en az 2,93 lisans diploma (mezuniyeti notuna sahip olmak ilan tarihi itibariyle son beş yıl içerisinde KPDS veya YDS’den en az (E) düzeyinde puan almış olmak ya da Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 9-10 Temmuz 2011 veya 7-8 Temmuz 2012 tarihlerinde yapılan Kamu Personel Seçme Sınavı’nın
(KPSS) yabancı dil test sınavından en az 25 doğru cevap sayısına sahip olmak, ilan tarihi itibarıyla en az 3 yıllık mesleki tecrübeye sahip olmak, Müracaatlar diploma derecesi, yabancı dil bilgisi ve mesleki tecrübe bakımlarından incelenerek değerlendirilecek ve her bir unvan için belirlenen adedin 4 (dört) katı aday sınava çağrılarak yapılacak sınav sonucunda uygun görülenler işe alınacaktır. Mesleki tecrübe ve yabancı dil bilgisi şartlarını yerine getiren yeterli sayıda müracaat olmaz ise bu şartlar aranmaksızın, sadece lisans diploma notu dikkate alınarak, 100’lük sistemde en az 75,00 ve 4’lük sistemde en az 2,93 diploma notu olan adayların müracaatları da değerlendirilecektir Diploma derecesi, mesleki tecrübe ve yabancı dil bilgisine dair belgeler gerektiğinde ilgili kurum ve kuruluşlardan teyit edilebilecektir. Tüm bu şartları sağlayan adaylar TPAO gibi büyük devlet kurumlarda jeoloji mühendisi ünvanı ile çalışmak için genel şartlara sahiptirler. Daha sonra TPAO gibi kurumların yapacağı ekstra sınavları başarı ile geçerek bu meslekte yani jeoloji mühendisi olarak göreve başlayabilirler.
name
sa