Nasıl Makine Mühendisi Olunur ?

En çok aranılan mesleklerden biri olan Makine Mühendisliği bölümüne gitmek isteyen adaylar en çok şu soruyu soruyorlar. Nasıl Makine Mühendisi olabilirim ? Makine mühendisi olmak için mühendislik fakültelerinin 4 yıllık makine mühendisliği bölümünü bitirmesi gerekmektedir. Ya da 2 yıllık makine teknikerliği bölümü mezunları dikey geçiş yolu ile makine mühendisi olabilirler. Makine mühendisi olacak adayların endüstriyel çizimi iyi bilmeleri gerekmektedir. Günümüz şartlarını ele aldığımız zaman mühendis olmak her gencin isteyeceği mesleklerden biridir. Bunun nedeni mesleği seçenlerdir diyebiliriz. Hatta demek isterdik.

Ancak bu tarz meslekler mesleği seçenlerden daha çok aile baskısı veya da ailenin isteği veya da çocuğun veya bireyin ailesine karşı olan kendisi ispatlama isteğinden dolayı olabiliyor. Ancak yine de kendi isteği ile mühendis olmak isteyen mühendis adayları vardır. Peki nasıl mühendis olunur? Öncelikle hangi mühendisliği dalını seçeceğini belirlemesi kişinin ilk yapacağı iş olmalıdır diyebiliriz ki mühendislik kendi bilgi birikiminin yanında alanlar için de önemlidir.

O halde ilk olarak kişi ne mühendisi olmak istiyorum diye kendine sormalı. Tamam sayısalcı ve analitik düşünmesi onu mühendis yapmaya ya da en azından mühendis adayı olmasına yeterli olacaktır ancak hangi mühendislik dalını seçecektir bu daha önemlidir. Çünkü tüm mühendislik dalları birbirinden farklı alanlardır. Örneğin bir endüstri mühendisi firmanın insan kaynakları gibi çalışırken ve firmalar yani şirketler için bu alanlarda çalışacakken, makine mühendisi daha çok büyük makine firmalarında ya da cnc ile çalışan endüstriyel tasarım becerisi isteyen alanlarda çalışabilir. Yine aynı şekilde inşaat mühendisi olarak çalışmak isteyen bir kişi sahada çalışmayı göze alabilecek kişi olmalıdır.

Fizik mühendisi daha çok laboratuvarlarda çalışırken, kimya mühendisi de aynı fizik mühendisleri gibi daha çok laboratuvarlarda çalışacak ancak fizikçilerden çok daha farklı şeylerle uğraşacaklardır. Kimyasal boyalar, bu boyaların tehlikelerini bilmeli, kokularına ve bazı ufak zararlarını göze alabilmelidir.

Ziraat mühendisleri de inşaat mühendisleri gibi saha da çalışabilecek mühendis adaylarıdır ancak ziraat mühendisleri daha çok bitkiler ile ve benzeri alanlarda çalışacaklardır. Bilgisayar mühendisi olmak isteyenlerin tercihleri daha çok bilgisayar ile içli dışlı olabilecekleri sosyallikten biraz daha uzak olacaklarını göz önüne almaları gerekmektedir. Yazılım mühendisliği de aynı bilgisayar mühendisliği gibidir ancak bilgisayar mühendisleri gibi işin donanım kısmı onları ilgilendirmez.

Saha da çalışmak derken jeoloji ve jeofizik mühendisleri de aynı şekilde saha da çalışmayı isteyenlerin seçmesi gereken mühendislik bölümleridir. Tüm bu mühendislik dalları hakkında bilgi verdikten sonra aday bunlardan hangisi olabileceğini seçmeli ? En çok aranılan mesleklerden biri olan Makine Mühendisliği bölümüne gitmek isteyen adaylar en çok şu soruyu soruyorlar.

Nasıl Makine Mühendisi olabilirim ? Makine mühendisi olmak için mühendislik fakültelerinin 4 yıllık makine mühendisliği bölümünü bitirmesi gerekmektedir. Ya da 2 yıllık makine teknikerliği bölümü mezunları dikey geçiş yolu ile makine mühendisi olabilirler. Makine mühendisi olacak adayların endüstriyel çizimi iyi bilmeleri gerekmektedir.

Kamuda makine mühendisi nasıl olurum ? sorusunun cevabına gelecek olursak : Makine Mühendisliği/Makina Mühendisliği veya Makine ve İmalat Mühendisliği lisans programlarının birinden mezun olmak. Bölüm mezunu adaylar sözlü sınava alınırlar. Sözlü sınav, adayların; mezun olduğu bölüm ile ilgili konulardaki bilgilerinin, kavrayışlarının, kendilerini ifade etme yeteneğinin, liyakatinin, temsil kabiliyetinin, muhakeme gücünün, davranış ve tepkilerinin Denetçi Yardımcılığına,

TSE Uzman Yardımcılığına veya diğer kadrolara uygunluğunun, özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığının, genel yetenek ve genel kültürünün, bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığının değerlendirildiği bir sınav olacaktır. Sınav sonucuna göre kişi kamuda makine mühendisi olarak çalışabilir.

Sorumluluk Reddi Beyanı:

www.isinolsa.com, herhangi bir devlet kurumu, resmi kuruluş veya kamu hizmeti sağlayıcısı değildir. Sitemiz, yalnızca özel sektör hizmetleri sunan bağımsız bir platformdur ve devletle veya resmi kurumlarla hiçbir bağlantısı yoktur. Daha fazla bilgi için gizlilik politikamıza buradan ulaşabilirsiniz.

Yorumlar (8)

  1. Nexus

    Beyni çalışmayan veya kendini zeki sanıp hiç bisey bilmeyen sadece insanların hevesini kırmayı marifet sananlar ve birinin başarısını hazmedemeyenler yorum yapmış acıyorum size????

  2. Salo

    Bu mesleği istiyorum ama zor ama başka bir meslekte istemiyorum.Hepsi de ters geliyor.Ben ne bok yiyecem o zaman?Ailem meslekler hakkında bir bok bilmiyor.Ya başlıyacam mesleğine ha

  3. Ilhan

    Hayır isteyen için hiçte zor değil

  4. Mühendis Hanım

    Yazdığınız kadar basit değil malesef…

  5. johnny sins

    olabılırsın ama basınla hahahahahahhahahahahahahahahahahah d:dyuıofweığifwe

  6. Sezgin

    Bilgilendirme için teşekkürler detaylı bilgi arayanlar için

  7. johny bravo

    çok zorbi meslek

  8. makıne muhendısı bey

    olmazsınız

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir