Zabıtalar belediyelere atanır ve atandığı bölgedeki halkın huzurunu korumak adına görev yapar. 24 saat süresince görev yapan zabıtaların görev ve yetkileri sıksık polislerle karıştırılsa da zabıta ile polis arasında ciddi bir fark vardır.
Zabıtalar genel itibariyle belediye ve halkın huzurunu korumakla ilgilenir, denetimler yapar ve kuralların uygulanıyor olduğundan emin olur. Haksızlıklar ya da komşunun yüksek sesle müzik dinlemesi gibi problemlerin çoğu zabıtaların görev ve sorumluluğu kapsamındadır.
Nasıl Zabıta Olunur?
Zabıta olmak isteyenlerin KPSS sınavına girmesi gerekmektedir. KPSS'den 60 puanın üzerinde puan alan adaylar belediyelerin zabıta alım ilanlarını takip etmek durumundadır. Zabıta olmak için yerine getirilmesi gereken şartlar şunlardır:
- T.C. vatandaşı olmak,
- 26 yaşından küçük olmak,
- Kamu haklarından yasaklı olmamak,
- Yüz kızartıcı suçlar işlememiş olmak,
- Erkek adayların askerlikle ilişkisi bulunmaması,
- Erkeklerde en az 1.75 cm boy, kadınlarda 1.67 boyunda olmak,
- Boyun 1 metreden uzun olan kısmı ile kilo arasında artı ya da eksi yönde 10 kg'dan fazla fark olmaması. (Örneğin boyunuz 180 CM ise kilonuz en az 70, en fazla 90 olmalı.)
Zabıta Maaşı 2019
Göreve yeni başlayan bir zabıta 3 bin 300 TL maaş almaktadır. Bu maaş çalışılan yıla ve diğer niteliklere bağlı olarak artmaktadır. Sosyal haklar ve çocuk yardımı gibi ücretler bu maaşa eklenmemiştir.