Polis Meslek Yüksekokulları Eğitim Öğretim yönetmeliği kapsamında değişiklik yapıldı. Cumhurbaşkanı İmzası ile 23 Ocak 2025 tarihli yayımlanmış olan Resmi gazeteye göre PMYO Eğitim Öğretim Yönetmeliğinde değişiklik yapıldı.
POLİS MESLEK YÜKSEKOKULLARI EĞİTİM-ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
MADDE 1- 17/8/2008 tarihli ve 26970 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Polis Meslek Yüksekokulları Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin birinci bölümünün başlığı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Başlangıç Hükümleri”
MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (f), (h) ve (n) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, (ö) ve (p) bentleri yürürlükten kaldırılmış ve aynı fıkraya aşağıdaki bent eklenmiştir.
“f) Başarı harfleri: Derslerde notlara karşılık gelen harfleri,”
“h) Eğitim ve Öğretim Yüksek Kurulu: Polis Akademisi Eğitim ve Öğretim Yüksek Kurulunu,”
“n) Katsayı: Derslerin ağırlık değerini,”
“v) Ortak sınav: Başkanlık tarafından yüksekokul müdürlüklerinde eş zamanlı yapılan sınavları,”
MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan “laboratuarlarda” ibaresi “laboratuvarlarda” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci ve ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(1) Yüksekokullarda eğitim-öğretim sınıf geçmeye dayalı yarıyıl esasına göre yapılır. Eğitim-öğretim süresi dört yarıyıl olmak üzere iki yıl olup, öğrenimlerini bu süre içinde tamamlayamayanlara iki yarıyıl olmak üzere bir yıl ek süre tanınır. Öğrenimlerini toplam altı yarıyıl olmak üzere üç yıl içerisinde tamamlayamayacağı anlaşılan öğrencilerin bulundukları sınıfa bakılmaksızın yüksekokuldan ilişikleri kesilir.
(2) Eğitim-öğretim yılı, sınavlarda verilen süre hariç en az 14’er haftalık güz ve bahar yarıyıllarından oluşur. İki yarıyıl arasında en az iki hafta süre ile eğitim-öğretime ara verilir.”
MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin altıncı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(6) Öğrencilerin devamsızlık sürelerinin hesaplanmasında, yurt dışı ve yurt içi müsabakalarda görevlendirmeler, yüksekokul müdürlüklerince Emniyet Teşkilatını, Başkanlığı sosyal veya sportif alanlarda temsil ile görevlendirmeler, sağlık kurulu rapor işlemleri ve nöbet görevlendirmelerinde geçen süreler dikkate alınmaz.”
MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “Personel Dairesi Başkanlığına” ibaresi “Personel Başkanlığına” şeklinde değiştirilmiş ve aynı maddenin altıncı fıkrasında yer alan “Yüksekokul öğrencileri” ibaresinden sonra gelmek üzere “, Başkanlığa bağlı İç Güvenlik Fakültesi hariç” ibaresi eklenmiştir.
MADDE 7- Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“(1) Eğitim-öğretimin ölçme ve değerlendirilmesi için yapılacak sınavlar; ara, yarıyıl sonu, bütünleme, mazeret ve ek sınavlardan oluşur. Her ders için, her yarıyılda bir ara ve bir yarıyıl sonu sınavı yapılır. Öğrenciler, bir günde en çok üç dersin sınavına tabi tutulurlar. Ortak sınav yapılıp yapılmayacağı eğitim-öğretim dönemi başlangıcında Başkanlıkça belirlenerek yüksekokul müdürlüklerine yazılı olarak bildirilir.”
“(8) Sınavlar, bütün yüksekokul müdürlüklerinde test ve/veya uygulama usulü ile ortak sınav şeklinde birlikte de yapılabilir. Ortak sınav yapılması halinde sınav programı ve değerlendirilmesi Başkanlıkça yapılır. Sınav yerleri yüksekokul müdürlüğünce belirlenir ve sınavdan en az üç gün önce ilan edilir.”
MADDE 8- Aynı Yönetmeliğe 13 üncü maddeden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir.
“Sınav komisyonlarının oluşturulması
MADDE 13/A- (1) Yüksekokul müdürlüklerinde okutulan derslerin sınavlarının Polis Akademisince ortak sınav sistemi ile yapılması halinde oluşturulan komisyonların görevleri ve çalışma esasları Başkanlıkça hazırlanan talimatla belirlenir.
(2) Soru hazırlama komisyonu Başkanlık Eğitim ve Öğretim Yüksek Kurulunca, diğer komisyonlar ise Başkan tarafından aşağıdaki şekilde belirlenir:
a) Sınav komisyonu; en az üç, en fazla beş emniyet müdürü rütbesinde personelden oluşur.
b) Soru hazırlama komisyonu; Polis Meslek Yüksekokulu Müdürlüklerinde okutulan derslerde sınav sorusu hazırlamak için Başkanlık Eğitim ve Öğretim Yüksek Kurulunca belirlenen yeterli sayıda emniyet hizmetleri sınıfı personel ve öğretim elemanından oluşur.
c) Sınav sorusu basım komisyonu; en az sekiz, en fazla yirmi personelden oluşur.
ç) Değerlendirme komisyonu; biri rütbeli personel olmak üzere en az üç, en fazla beş personelden oluşur.
(3) Sınavda sorulacak soruların basımı, soru kağıdı ile optik cevap formlarının ayrımı, paketlenmesi ve kuryeye teslim işlemleri sınav komisyonunun sorumluluğunda ve sınav sorusu basım komisyonunun denetiminde yapılır.”
MADDE 9- Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve altıncı fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
“(1) Derslerde başarı notu, ara sınav notunun %40’ı ile yarıyıl sonu sınav notunun % 60’ı toplanarak elde edilir. Derslerde başarı notu, 100 puan üzerinden alınan puanların harf notu ve katsayı karşılıkları aşağıdaki gibidir:
PUAN BAŞARI HARFİ AĞIRLIK KATSAYISI
90-100 AA 4.00
85-89 BA 3.50
80-84 BB 3.00
75-79 CB 2.50
70-74 CC 2.00
65-69 DC 1.50
60-64 DD 1.00
0-59 F 0.00 ”
MADDE 10- Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Doğrudan sınıf geçme, doğrudan sınıfta kalma kriterleri ile bütünleme ve ek sınav
MADDE 15- (1) Doğrudan sınıf geçme: Öğrencinin doğrudan sınıf geçmesi için, her iki yarıyılda aldığı bütün derslerin hiçbirinden F notu almamış olması ve bütün derslerden yıl sonu not ortalamasının ağırlık katsayısı 2.00 veya üzeri olması gerekir.
(2) Doğrudan sınıfta kalma: Bütün derslerden yıl sonu toplam not ortalaması ağırlık katsayısı 1.20’nin altında olanlar doğrudan sınıfta kalır.
(3) Bütünleme sınavları: Öğrencinin bütünleme sınavlarına girebilmesi için yarıyıl derslerinden yarıyıl sonu not ortalaması ağırlık katsayısının 1.20’nin üzerinde (1.20 dahil) olması ve bütünlemeye gireceği F notlarının bulunması gerekir. Bütünleme sınavları her dönemde yarıyıl sınavlarının tamamlanmasından sonra yapılır.
a) Bütünleme sınavları sonucunda bütün dersler yıl sonu toplam not ortalaması ağırlık katsayısını 2.00 veya üzerinde çıkartan öğrenciler, F notu bulunmamak kaydıyla sınıf geçer.
b) Bütünleme sınavları sonucunda yıl sonu not ortalaması ağırlık katsayısı 2.00’nin altında kalan öğrenciler sınıfta kalır.
c) Bütünleme sınavları sonucunda bütün dersler yıl sonu not ortalaması ağırlık katsayısını 2.00 veya üzerine çıkarmasına rağmen ikiden fazla F notu alan öğrenci sınıfta kalır.
ç) Birinci sınıfta bütünleme sınavı sonucunda bütün dersler yıl sonu toplam not ortalaması ağırlık katsayısı 2.00 veya üzeri olan, ancak sadece iki dersten F notu almış öğrenciler borçlu olarak ikinci sınıfa geçerler. Borçlu geçtiği sınıfta borçlu dersleri de dâhil üçüncü bir dersten başarısız olan öğrenci sınıfta kalmış sayılır. Bu durumdaki öğrencilerden önceki sınıfta yıl kaybı olanların doğrudan yüksekokuldan ilişikleri kesilir.
(4) Ek sınav: Bütünleme sınavı sonucunda bütün dersler yıl sonu toplam not ortalaması ağırlık katsayısı 2.00 veya üzeri olan ancak borçlu olduğu dersler de dahil olmak üzere iki dersten F notu olan ikinci sınıf öğrencilerine ek sınav hakkı tanınır. Sınav sonucunda başarısız olan öğrenci o derslerden kalır. Ek sınav sonucunda başarısız olan ve o derslerden kalan öğrencilerin eğitim-öğretimine bir yıl süre ile ara verilir. Öğrenciler ara verdiği sürede, o derslerle ilgili yarıyıldaki tüm sınavlara katılmak ve başarılı olmak zorundadır. Eğitim-öğretimine ara verilen öğrencinin, ara verilen süredeki (sağlık giderleri hariç) iaşe, ibate ve diğer ihtiyaçları devletçe karşılanmaz. Ek sınav sonucunda başarısız olan ve o derslerden kalan öğrencilerden önceki sınıflarda yıl kaybı olan öğrenciler ile eğitim-öğretimine ara verilen ve bu süre sonunda tekrar başarısız olan öğrencilerin yüksekokuldan ilişikleri kesilir.”
MADDE 11- Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinde yer alan “not yükseltme,” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 12- Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 17- (1) Dersi okutan öğretim elemanları tarafından yapılan sınav sonuçları, yüksekokul çalışma takviminde belirtilen tarihte, ortak sınav yöntemi ile yapılan sınav sonuçları ise Başkanlığın belirlediği tarihte eş zamanlı olarak ilan edilir. Sınav sonuçları, öğrenci tarafından herhangi bir tebligata gerek kalmaksızın takip edilmek zorundadır.
(2) Sınav sonuçlarına sadece maddi hata yönünden yapılacak itirazlar, sınav sonucunun ilanından itibaren en geç yirmi dört saat içinde yüksekokul müdürlüğüne yapılır ve içerisinde o dersi veren öğretim elemanının da bulunduğu en az üç öğretim elemanından oluşan komisyon tarafından en geç üç gün içinde karara bağlanır. Sözlü ve uygulamalı sınav sonuçlarına itiraz edilemez.
(3) Sınav evrakı, ilişik kesme veya mezuniyetten itibaren bir yıl süreyle, dava konusu olması durumunda ise davanın kesin karara bağlanmasına kadar ilgili birimde muhafaza edilir ve bu sürenin bitiminde tutanakla imha edilir.”
MADDE 13- Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(1) Derslerin kredi değerleri Eğitim ve Öğretim Yüksek Kurulu tarafından belirlenir.”
MADDE 14- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 15- Bu Yönetmelik hükümlerini İçişleri Bakanı yürütür.