Günümüzde çeşitli durumlarda karşılaşılan ve birçok kişinin merak ettiği SRC belgesi 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu’nda yer alan hükme göre kara yolunda yük ve yolcu taşımacılığı yapmak için gerekli olan bir belge olup bu taşımayı gerçekleştiren araç sahiplerinin almakla yükümlü olduğu belgelerden biri olarak tanımlanmaktadır. Aynı zamanda yük ve yolcu taşımacılığı için mesleki yeterlilik belgesi olarak da bilinen bu belge Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nde belirtilen hususlara göre yük ve yolcu taşıyan araçlara verilen ticari araç belgesidir.
Yolcu ve Yük Taşımacılığı Gerekleri
Özellikle karayolu üzerinden yük veya yolcu taşımacılığı yapmak isteyen adayların almasının zorunlu olduğu bu belgenin yanı sıra yük ve yolcu taşımacılığı yapması için de birtakım şartların sağlanması gerekmektedir. Bu şartlar şu şekilde ifade edilmiştir. Öncelikle adayların sürücü belgesine sahip olması, SRC belgesine sahip olması, psikoteknik rapor bulundurması şartlarıdır. Ayrıca taşımacılığın yapılması için kamyon, kamyonet, minibüs, otobüs, panelvan ve benzeri araçlar ile taşıma ve benzeri işlemler yapılmalıdır. SRC belgesi 5 farklı şekilde bulunmakla birlikte SRC 1, SRC 2, SRC 3, SRC 4, ve SRC 5 olarak verilmekte olup taşınan eşya türü, araç modeli ve diğer detaylara göre farklılık göstermektedir.
SRC Belgesi Alma
Merak edilen konulardan biri olarak SRC belgesi almak için adaylar sözlü ve yazılı eğitime girmek zorundadır. Özellikle 2003 tarihinden sonra ehliyet alanlar için bu süreç zorunludur. Bunun yanı sıra büyük otobüs şoförleri ise SRC belgesi almak için 26 yaşını bitirmek zorundadır. Ayrıca 66 yaşından gün alan sürücülerin de SRC belgesi alamadığını belirmek gerekmektedir. SRC belgesi vermeye yetkili MEB tarafından onaylı kurumların yaptığı sınavlardan en az 70 puan alanlar bu belgeyi almaya hak kazanmaktadır.