Türkiye’de Kaç Polis Var? Kaç Bekçi Var? Kişi Başına Düşen Polis Sayısı! Başkomiser, Komiser, Polis Memuru!

İçişleri Bakanlığı’na bağlı Emniyet Genel Müdürlüğü birimlerde görevlendirilmek üzere emniyet teşkilatı personelinden hizmet sınıfına göre personel dağılımı belli oldu. EGM bünyesinde görev yapan ve kişi başına düşen polis sayısı nedir? Türkiye’de kaç polis var 2021 yılında sayı nedir? Emniyet hizmetleri sınıfında bulunan 1.2. 3. ve 4. sınıf emniyet müdürü emniyet amiri, başkomiser, Komiser, komiser yardımcısı, kıdemli başpolis memuru, polis memuru, Çarşı ve mahalle bekçisi kadrolarında emniyet hizmetleri sınıfı toplamı nedir merak edilen konular arasında bulunuyor.

Türkiye genelinde 81 il ve tüm ilçe ve beldelerde yaşayan vatandaşların güvenliğinden sorumlu olan emniyet birimlerinden bir tanesi polis memurlarıdır. İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü birimlerinde görevlendirmek üzere Çarşı ve mahalle bekçisi ile kır bekçisi kadrolarıdır. Polis memurları adli ve idari görevleri bulmaktadır. Adli görevlerle ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı’na bağlı olarak görev yapmaktadır. İdari görevlerde de vatandaşların huzur ve güvenliğini sağlamak ile görevi bulunmaktadır. Bu personellerin moral ve motivasyonunu sağlanması eğitim hizmetlerinin gerçekleştirilmesi için tesisler bulunmaktadır. Bunlar Polis Evi, misafir evi, polis Lokali eğitim ve dinlenme tesisi, eğitim merkezi müdürlüğünden oluşmaktadır. Türkiye genelinde 152 tane tesis bulunur. EGM lojman durumu ise hizmet binası üstü 6.964, müstakil lojman olarak 34.332 binası bulunmaktadır. Toplamda ise 41.296 lojman bulunmaktadır.

  • Müstakil Hizmet Binası 2.705
  • Lojmanlı Hizmet Binası 680
  • Eğitim Binası 410
  • Sosyal Tesis 391

TÜRKİYEDE KAÇ POLİS VAR?

Türkiye’de kaç polis memuru görev yapıyor bu sorunun cevabı da belli olmuştur. Bu kapsamda 2020 yılı verilerine göre 262 bin 185 polis memuru çalışmaktadır. Başpolis memuru olarak 2155, kıdemli başpolis memuru olarak 228,3 komiser yardımcılığı görevinde çalışan 11345, komiser 1932 ,başkomiser 402, emniyet amiri 599, 1. sınıf 2. Sınıf 3. Sınıf ve 4. Sınıf emniyet müdürlüğü görevine bulunan personel sayısı ise 2938 olarak açıklanmıştır. Emniyet hizmetleri sınıfı toplama 305 bin 734 olarak belirtilmiştir.

2021 Yılı Kaç Polis Var?

Yayımlanan raporlara göre 2021 yılı Polis sayısı açıklandı. Buna göre 2021 yılı performans raporuna göre Emniyet Genel Müdürlüğünde 328 bin 719 personel görev yapmaktadır. Bunların 259.714 kişi Polis Memuru görev yapmaktadır. Polis olarak ise, 4.714 Komiser, 11.233 Komier Yardımcısı ve 550 Başkomiser olarak raporda yayımlandı.

  • 1/1 Sınıf Emniyet Müdürü 15
  • 1/2 Sınıf Emniyet Müdürü 902
  • 2. Sınıf Emniyet Müdürü 1.066
  • 3. Sınıf Emniyet Müdürü 939
  • 4. Sınıf Emniyet Müdürü 574
  • Emniyet Amiri 551
  • Başkomiser 550
  • Komiser 4.714
  • Komiser Yardımcısı
  • 11.233 Kıdemli Başpolis Memuru
  • 2.196 Başpolis Memuru 1.883
  • Polis Memuru 259.180

2021 YILINDA GÖREV YAPAN KAÇ BEKÇİ VAR?

Türkiye’de kaç Çarşı ve mahalle bekçisi var? Son yıllarda asayiş olayları azalmasında önemli görevler üstlenen Çarşı ve mahalle bekçi sayısı 2020 yılında 21 bin 295 olarak açıklanmıştır. Bu personeller lise, önlisans ve lisans düzeyinde mezun olarak görev yapmaktadırlar .Ayrıca bazı köylerde kır bekçisi alımları da yapılmaya başlanmıştır. Son yayınlanan yönetmeliğe göre kır bekçileri Jandarma Komutanlığı’na bağlı olacaklardır.

2021 Yılı Bekçi Sayısı Kaç?

İçişleri Bakanlığı EMniyet Genel Müdürlüğünden yayımlanan performans raporuna göre Türkiyede hizmet vermekte olan bekçi sayısı 29.199 olarak açıklandı. Geçtiğimiz yıla göre 7.904 daha fazla bekçi görev yapmaktadır.

DİĞER HİZMET SINIFLARI

  • Mülki İdare Hizmetleri 1
  • Akademik Kadro 109
  • Avukatlık Hizmetleri 89
  • Eğitim Öğretim Hizmetleri 1
  • Genel İdari Hizmetler Sınıfı 3.706
  • Sağlık Hizmetleri 421
  • Teknik Hizmetler 836
  • Yardımcı Hizmetler 5.182
  • Sözleşmeli 60
  • İşçi 5.312
  • Diğer Hizmet Sınıfı Toplamı 15.717

EGM 2021 Performans Raporu: https://www.egm.gov.tr/kurumlar/egm.gov.tr/IcSite/strateji/MaliDurum/2021-yili-performans-programi.pdf

İŞİN OLSA

Yorumlar (4)

  1. tonyalı

    bekcilerin soruşturmaları iyi yapılmıyor. bekcilere kararnameyle verilen polisin yetkilerinide BEKCİLER kullanamazlar.

  2. BELALI

    Murat çok zekinin. Bunu düşünen hiç bir devlet olmadı bu güne kadar. Bunu yetkililere iletelim. Polisin ve bekcinin olduğu yerde demokrasi olmayacaksa kanun uygulayıcı hakim ve savcılar da olmasın. Güzel fikir….

  3. Duru

    Ne alaka! Polis ve bekçi ya da güvenlik birimleri devletin ve vatandaşın güvenliğini sağlamak için vardır. Başınıza bir iş gelince nerde devlet diye ağlamayacaksin o zaman

  4. Murat

    Türkiyede çok bir anönce bekçilerin kaldırıması lazım 10 yılda polis alımı yapılmaması lazım artı polis alımı sayısı çok fazla bu şudurki demokrasi yoktur adalet olmaz orda

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sorumluluk Reddi Beyanı:

www.isinolsa.com, herhangi bir devlet kurumu, resmi kuruluş veya kamu hizmeti sağlayıcısı değildir. Sitemiz, yalnızca özel sektör hizmetleri sunan bağımsız bir platformdur ve devletle veya resmi kurumlarla hiçbir bağlantısı yoktur. Daha fazla bilgi için gizlilik politikamıza buradan ulaşabilirsiniz.