Genel itibari ile memurlar tarafından bilinen, kullanılan kelimelerden biri de becayiş kelimesidir. Birçok kişi bu kelimenin anlamını bilmemektedir. Bu noktada Türk Dil Kurumu’nda yer alan tanımı ile becayiş; “karşılıklı olarak yer değiştirme” olarak ifade edilmektedir.
Peki karşılıklı yer değiştirme ne anlama gelir? Türkiye’de memuriyet ile ilgili bir kavram olan becayiş, yer değiştirme, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda 73. Maddede geçmektedir. Buna göre “Aynı kurumun başka yerlerde bulunan aynı sınıftaki memurları, karşılıklı olarak yer değiştirme suretiyle atanmalarını isteyebilirler. Bu isteğin yerine getirilmesi atamaya yetkili amirlerince uygun bulunmasına bağlıdır” cümlesi ile ifade edilmiştir.
Becayiş Başvuru Şartları Nelerdir?
Devlet memuru olarak çalışan ve becayiş için başvuruda bulunmak isteyenlerin sağlaması gereken birtakım şartlar bulunmakta olup bunlar:
- Başvuruda bulunacakların aynı devlet kurumunda çalışması gerekmektedir.
- Aynı şekilde başvuruda bulunan ve yer değiştirecek olan kişilerin aynı sınıf ve unvanda olması gerekir.
- Değiştirme yapacak olan kişilerin tek bir dilekçe ile çalışılan kuruma başvuru yapması, bu başvurunun kurum tarafından uygun görülmesi gereklidir.
- Bazı devlet kurumlarında aynı kurum içinde aynı hizmet niteliklerini taşıma gibi şartların da sağlanması istenebilmektedir.
Adayların başvuru yapacakları herhangi özel bir tarih bulunmamakla birlikte istenilen biz zamanda başvuru olanağı tanınmıştır.Aynı kurumda, farklı illerde, ilçelerde çalışanlar yukarıda şartları sağlamaları durumunda becayiş başvurusu yapabilmektedir.
Becayiş Başvuru Dilekçesi Örneği
Becayiş başvuru yapmak isteyenlerin bir dilekçe ile ilgili kuruma başvuru yapmaları gerekmekte olup bu kapsamda becayiş başvurusu için klasik dilekçe örneği şu şekildedir.
………………………… MÜDÜRLÜĞÜ’NE
Kurumunuzda ……………………biriminde……………….Sicil No’lu ....................... olarak görev yapmaktayım .………………..….. ilinde ……………………….…. çalışan TC Kimlik no’lu …………………………Sicil No lu …………………….. çalışan ile becayiş yapmak istiyorum.
Gereğini bilgilerinize arz ederim. .. /…/20..
Ad ve Soyad(Sicil)
İmza
Bazı kurum ve kuruluşlar ise form ve dilekçeyi ayrı ayrı isterken bazıları sadece form şekli ile başvuru kabul etmektedir. Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı gibi bazı kurumlar form şeklinde başvuru kabul etmekte olup bunun bir örneği ise şu şekildedir: