Psikiyatri Doktor Maaşları Ne Kadar?
Psikoloji ile Psikiyatr iki faklı meslektir. Psikiyatri bölümü okuyan kişiler uzun ve yorucu bir eğitimin ardından mezun olabiliyor. Eğitim hayatını tamamlayan psikiyatrılar zorunlu olarak çalışmaya tabii tutuluyor. Daha sonra Tıpta Uzmanlık Sınavına girerek sınavı kazanmış olunması gerekir. Bu doğrultuda pikaptırlar psikoloji okuyan kişilerden daha fazla maş almaktadır. Öncelikle psikiyatrist olabilmek için tıp fakültesini kazanmış olmanız gerekmektedir. Psikiyatri bölümü tıp fakültesi bölümlerinden daha zordur. 6 yıllık tıp fakültesi bitirip 2 yıl da yüksek lisans eğitimi almalısınız. Totalde ise 24 yıllık bir eğitim ile psikiyatrist olabilirsiniz. Bu nedenle çoğu mezun olan kişi psikiyatri merkezlerinde çalışmayı tercih ediyor. Bir psikiyatrist iş tecrübesi, eğitimi ve çalıştığı kuruma göre aylık maaş almaktadır. Ancak özel sektörde çalışan psikiyatristler 6.000 TL işe başlarken kamu da çalışan psikiyatristler 6.000TL ile işe başlarken uzman psikiyatristler ise 8.000 TL ile işe başlar.
2020 Psikiyatri doktor maaşları, uzman doktor maaşları kapsamında %4+%4 zam uygulanarak 7.600TL’ ye yükselmiştir. Bu zam oranları yıllık enflasyon oranlarına göre de farklılık göstermektedir. Günümüzün en sık tercih edilen bölümü olan Psikiyatri maaşı ile de oldukça dolgun bir meslektir. Aynı zamanda devlet memuru olarak çalışan psikiyatrlar ek ödemeler alarak aylık 8.057 TL maaş almaktadır. Devlet de çalışan uzman psikiyatrların maaş oranları bazı kriterlere göre değişkenlik göstermektedir. Bu kriterler;
- Psikiyatrın çocuk sahibi olması,
- Uzman doktorun medeni durumu,
- Uzman doktorun eşinin de çalışıp çalışmaması durumu,
- Doktorun çalıştığı bölge farkı,
Yukarıda yer alan kriterleri sağlayan doktorların maaşları değişkenlik göstermektir. Örneğin; bekar bir psikiyatr doktoru ile evli bir psikiyatr doktoru aynı maaş alamaz.