Üniversite okumuş, hali hazırda okuyan birçok öğrencinin sıklıkla kullandığı terimler arasında şüphesiz tek ders sınavı bulunmaktadır. Özellikle mezuniyeti yakın olan öğrencilerin genellikle daha da sık kullandığı bu terim aslında adından da anlaşılacağı üzere tek bir dersten sınav yapılacağını ifade eder ve eğer öğrenci bu sınavı verirse, geçerse mezun olmak için önünde bir engel kalmaz.
Tek ders sınavı bu sebeple tüm derslerini bitiren fakat herhangi bir yılda mezun olmak için gerekli olan krediyi tamamlamada bir ders yüzünden eksiği bulunan, bu tek dersin sınavını geçerse mezun olabileceğini ifade eder. Özellikle öğrencilerin mezun olmalarındaki engelin kalkması, okullarını bir dönem daha uzatamaması adına oldukça iyi bir uygulamadır.
Tek Ders Sınavı Kimler İçindir?
Tek ders sınavı sadece mezun olması için bir dersi kalan öğrencilerin girdiği bir sınav olup zorunlu değildir, isteyen herkes girememektedir. Genel itibari ile ise son sınıf öğrencilerinin bu sınava girdikleri görülmektedir.
Tek Ders Sınavı Ne Zaman Olur?
Tek ders sınavının belirlenmiş özel bir tarihi olmamakla birlikte genellikle üniversitelerin akademik takvimlerine göre değişiklik göstermektedir. Bu noktada güz dönemi ya da bahar dönemi olabilmektedir. Aynı zamanda üniversiteye bağlı olarak yaz dönemi de yapılabilmektedir.
Tek Ders Sınavı Başvurusu, Ders Seçimi
Öğrencilerin tek ders sınavı için merak ettikleri konuların başında ders seçimi ve nasıl başvuru yapılacağı gelmektedir. Bu noktada ilk olarak ders seçimi yapılmalıdır. Tek ders sınavına katılmak, o dersi seçmek için ders notunun FF, GR ya da kaldığına dair bir not olması gerekir. Tek ders sınavı seçiminde dikkat edilmesi gereken bir unsur da bu dersin sınavını alıp geçmeniz durumunda ortalamanızın da mezuniyete yetecek durumda olmasıdır. Ortalamanız mezun olmanıza yetmiyorsa tek ders sınavı almak seçenekten çıkacaktır.
Tek ders sınavına başvuru, genellikle bölüm sekreterliğine yapılmakta olup bilgiyi de yine bu bölümden alabilirsiniz. Ders sınavı için dilekçe yazılacak, bu dilekçe dekanlığa gidecek ve olumlu bulunması halinde ilgili dersin hocası tarafından size sınav hazırlanacaktır. Tek ders sınavına girme hakkı 1 kereliktir. Bu sebeple sınavdan başarılı olmak durumundasınızdır.